U moru recepata koji se stalno ponavljaju, a koji vjerojatno imaju i najviše varijanti, zasigurno je i jednostavna torta od sira, kojoj će umjesto biskvita savršeno poslužiti integralni keksi
Topliji i sunčani dani pomalo stižu, a sukladno s time povećava se i želja za dobrim i osvježavajućim desertima. Među njih zasigurno spada i mnogima omiljena torta od sira, čiji je recept s obožavateljima podijelila Karmela Vukov Colić.
Sastojci:
- 250 g integralnih keksa
- 110 g otopljenog maslaca
- 4 jaja
- 4 vanilin šećera
- 6 žlica šećera
- 500 g krem sira
- 1 žličica naribane limunove korice
- sok od 1/2 limuna
- 400 ml kiselog vrhnja
- 2 žlice šećera u prahu
Priprema:
Smrvite integralne kekse i pomiješajte ih sa otopljenim maslacem pa natiskajte po dnu kalupa za torte (24 cm) koji ste izvana 'obukli' u aluminijsku foliju. Važno je da je folija čvrsta i bez pukotina, jer ćete tortu peći u vodenoj kupki. Tako pripremljen kalup stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva 5 minuta.
Napravite nadjev: 4 bjelanjka tucite u snijeg. Dodajte 2 vanilin šećera, 6 žlica šećera, 4 žumanjka. Potom s lopaticom (ne više mikserom) umiješajte krem sira pomiješan s 1 žličicom naribane limunove korice i sokom od 1/2 limuna. Kremu rasporedite po kalupu, sve stavite u dublji veći kalup u koji ulijte vruću vodu da dosegne do 1/2 kalupa za tortu. Stavite u pećnicu na 50 min.
Pomiješajte 400 ml kiselog vrhnja s 2 vanilin šećera i 2 žlice šećera u prahu. Kad je torta već gotovo pečena (kada se gore uhvati korica, premda će i dalje biti drhtava u sredini), pažljivo premažite kiselo vrhnje po vrhu i vratite u pećnicu na 5 minuta. Maknite tortu iz posude s vodom i ostavite je da se ohladi i stisne preko noći. Potom ukrasite i poslužite.