Za sve ljubitelje slatkog pronašli smo recept za iznimno ukusan i jednostavan čokoladni kolač s džemom u kojem možete uživati u svoja četiri zida dok kroz prozor gledate snježnu idilu. Ovaj je kolač gotov u trenu, a najduže vremena oduzet će vam čekanje da se ispeče i potom ohladi. Sigurni smo kako ove brzinske kolače obožavaju svi koji ih obožavaju jesti, a nemaju pretjerano puno živaca provoditi vrijeme u kuhinji. I zato kuhaču u ruke i primite se posla!
Sastojci
- 1,5 čaša mekog brašna
- čaša šećera
- žlica kakaa
- žličica cimeta
- žličica sode bikarbone
- čaša mlake vode
- 5 žlica džema
- žlica ulja
Za premazivanje kolača:
- 5 žlica džema
- šaka sjeckanih oraha / badema / indijskih oraščića
Za glazuru:
- 200 g čokolade za kuhanje
- 3 žlice ulja
Priprema
1. U posudi pomiješajte brašno, šećer, kakao, cimet, sodu bikarbonu, žlicu ulja, džem i mlaku vodu. Sastojke dobro promiješajte da se sve sjedini i da nestanu grudice. Ostavite smjesu po strani 10 minuta.
2. Nauljite i pobrašnite pleh veličine 36 x 22 centimetara. Ukoliko koristite manji pleh, kolač će biti nešto deblji.
3. Smjesu izlijte u kalup i pecite 30-35 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.
4. Za to vrijeme pripremite glazuru. U lončić dodajte razlomljenu čokoladu i ulje pa otopite na vatri.
5. Provjerite čačkalicom je li kolač pečen pa ga premažite džemom i posipajte sitno sjeckanim orahom, bademom ili indijskim oraščićem.
6. Kolač na kraju prelijte glazurom i pustite da se hladi u hladnjaku.
U slast!