Buča, bundeva ili tikva zasigurno je jedna od najpopularnijih jesenskih namirnica, a kako sadržava čak 90 posto vode te je bogata hranjivim tvarima, vlaknima i mineralima, idealna je namirnica za sve one koji vode računa o svojoj figuri. Iako se najčešće koristi za pripremu slanih jela, od nje se itekako daju pripremiti kremaste slastice poput ove ukusne pite od bundeve koja će sigurno osvojiti zaljubljenike u originalne torte i kolače. Detaljan recept čeka vas u nastavku teksta
Sastojci
Za tijesto:
- 250g brašna
- 4 žlice šećera
- 1/2 žličice soli
- 120 g maslaca
- jaje
- 1/2 dl vode
Za kremu:
- kg bundeve
- 2 dl hladne vode
- 100 g šećera
- sok 1 limuna
- 4 jaja
- 200 g kiselog vrhnja
Priprema
1. U posudu dodajte brašno, četiri žlice šećera i sol. Promiješajte pa dodajte omekšali maslac, jaje i mijesite rukama, postepeno dodajući vodu. Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto.
2. Tijesto oblikujte u kuglu pa zamotajte u prozirnu foliju i pustite da odstoji u hladnjaku pola sata.
3. U lonac dodajte na kockice narezanu bundevu i vodu te kuhajte desetak minuta. Procijedite i pustite da se ohladi pa je izmiksajte štapnim mikserom.
4. Dodajte 100 g šećera, limunov sok, četiri jaja i kiselo vrhnje pa ponovno kratko izmiksajte štapnim mikserom.
5. Tijesto utisnite u nešto manji kalup za tortu tako da obrubite i bočnu stranu kalupa. Pomognite si žlicom. Izbodite tijesto vilicom i pecite ga u pećnici 15 minuta na 180 stupnjeva.
6. Dodajte kremu i pecite na istoj temperaturi još 30 minuta. Prije posluživanja desert dobro rashladite.
U slast!