JEDNOSTAVNO I UKUSNO

Vrijeme je da dan razvedrimo s malo slatkog: U ovaj cheesecake s bijelom čokoladom zaljubit ćete se na prvi zalogaj

27.11.2020 u 14:12

Bionic
Reading

Svi ljubitelji cheesecakea neće ostati ravnodušni na ovu kombinaciju sira i bijele čokolade koja pruža prekrasan, nježan i kremasni okus u ustima. Trk po sve potrebne sastojke i učinite vikend slađim uz pomoć ovog recepta s potpisom slavne gastro autorice Nigelle Lawson

Sastojci

Za kremu:

  • 200 g bijele čokolade
  • 300 g kremastog punomasnog sira (na sobnoj temperaturi, ocijeđen od tekućine)
  • 3 dl slatkog vrhnja
  • 1 žličica soka limuna
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Za biskvit:

  • 175 g keksa (u originalu je naveden keks od đumbira, ali poslužit će i McVities Digestive keksi)
  • 50 g omekšalog maslaca

Priprema

Potreban vam je kalup za tortu promjera 20 centimetara.

1. Razlomljene komade bijele čokolade stavite u vruću posudu s malo vode koju ste polegli nad loncem kipuće vode. Kuhajte na pari dok se čokolada potpuno ne otopi, pažljivo miješajući silikonskom špatulom za kolače.

2. Ostavite čokoladu sa strane da se ohladi na sobnu temperaturu, ali imajte na umu da mora ostati tekuća.

3. Kekse usitnice u procesoru za hranu. Dodajte maslac i ponovite postupak dok se smjesa ne počne skupljati i lijepiti za oštricu. Ako to radite ručno, stavite kekse u vrećicu, zdrobite do mrvica pomoću čekića ili čaše, a zatim otopite maslac i umiješajte mrvice od keksa tako da se smjesa sjedini.

4. Smjesu utisnite u kalup za tortu (uz rub kaluba pustite biskvit malo deblji). Pustite da se stegne u hladnjaku dok radite kremu.

5. Umutite kremasti ​​sir u velikoj posudi pomoću kuhače pa dodajte rastopljenu bijelu čokoladu.

6. Umutite slatko vrhnje u šlag (ne smije se skroz stisnuti), a zatim ga u dva navrata lagano umiješajte u kremu. Dodajte limunov sok i ekstrakt vanilije i ponovno promiješajte.

7. Kremu prelijte preko biskvita i zagladite špatulom. Tortu prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak preko noći. Prije posluživanja cheesecake ostavite 10 minuta da odstoji na sobnoj temperaturi i tek onda ga izvadite iz kalupa.

Cheesecake možete ukrasiti šipkom, šumskim voćem ili krupno sjeckanim pistaciom. U slast!