Tradicionalna francuska slana pita - quiche - jelo je kojim ne možete pogriješiti, a za punoću okusa u ovom receptu zaslužan je omiljeni Zagrebački sir
(za 4-6 osoba)
Sastojci za prhko tijesto:
250 g oštrog brašna, 250 g glatkog brašna
250 g Dukat maslaca, 2 jaja, ½ čajne žlice soli
Sastojci za nadjev:
paket Zagrebačkog sira MAXI
2,5 dcl Brzo&Fino vrhnja za šlag
3 jaja, 2 žlice nasjeckanog svježeg vlasca
2 žlice nasjeckanog svježeg peršina, ¼ čajne žlice soli, papar po želji
Postupak za tijesto:
Zagrijte pećnicu na 180°C.
U posudu stavite brašno, jaja, maslac narezan na ploškice i sol.
Zamijesite tijesto i umotajte ga u plastičnu foliju. Ostavite da odstoji pola sata u hladnjaku.
Odstajalo tijesto razvaljajte u obliku kruga, promjera 28 cm.
Premažite okrugli kalup, promjera 26 cm, s nekoliko kapi ulja. Prenesite tijesto u kalup i mjestimično izbodite vilicom.
Stavite u pećnicu na osam minuta.
Izvadite polupečeno tijesto i prelijte ga nadjevom, pa vratite u pećnicu još 25 – 30 minuta.
Pečeni quiche ostavite da se ohladi, a zatim režite na kriške.
Postupak za nadjev:
Po polupečenom tijestu rasporedimo Zagrebački sir i prelijemo smjesom od jaja, vrhnja za šlag i začina.
Za više recepata: http://www.dukat.hr/hr/magazin/knjiga-recepata