za ručak ili večeru

Hrskav i kremast u isto vrijeme: Recept za savršen ljetni quiche s pečenim rajčicama

06.07.2024 u 18:32

Bionic
Reading

Kad ga jednom probate, ovaj recept za neodoljiv quiche od sira i cherry rajčica tijekom ljetnih mjeseci radit ćete stalno. Odličan je izbor za međuobrok, večeru, a uz osvježavajuću salatu bit će dovoljan i za lagani ljetni ručak

Ono po čemu se recept za ovaj quiche razlike od drugih je dodatak malo naribanoga sira u tijestu čime se dobije lijepa pikantnost, ali i pojača okus jela u cjelini. U originalu u recept ide švicarski gruyere sir koji nije uvijek lako pronaći u našim trgovinama, no sasvim dobra zamjena za njega bit će cheddar ili fontina.

Potrebni sastojci

  • 200 g brašna, plus dodatak za posipanje
  • prstohvat soli
  • 100 g maslaca, dobro ohlađenog, narezanog na male kockice
  • 60 g sira, sitno naribanog
  • 1 jaje, odvojeno
  • malo ledene vode

za nadjev

  • 550 g cherry rajčica, prepolovljenih
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žlica natrganog lišća bosiljka
  • 2 jaja
  • 150 ml slatkog vrhnja
  • 150 ml mlijeka
  • 90 g sira sitno naribanog
  • sol i crni papar

Priprema:

Za izradu tijesta ubacite u zdjelu brašno i sol te dodajte ohlađeni maslac. Miješajte dok smjesa ne dobije konzistenciju finih krušnih mrvica. Dodajte sir i žumanjak i ponovno izmiješajte, a zatim dodajte žličicu ili dvije ledene vode da se tijesto sjedini u grudice.

Tijesto rukama skupite u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku najmanje 1 sat.

Odmotajte ohlađeno tijesto te ga tanko razvaljajte na lagano pobrašnjenoj radnoj površini u veliki krug, nešto veći od kalupa za quiche. Pažljivo podignite tijesto na valjak i stavite ga preko posude u kojem ćete peći quiche te ga utisnite u stijenke i odrežite vrh nožem. Kalup s tijestom ohladite zatim u hladnjaku 30 minuta.

Zagrijte pećnicu na 190°C.

Izvadite kalup iz hladnjaka i izbockajte podlogu vilicom. Preko tijesta stavite papir za pečenje i na njega stavite 'grah za pečenje'  kako se tijesto ne bi dizalo te pecite 'na slijepo' na srednjoj rešetki pećnice 15-ak minuta.

Uklonite papir i grah, premažite unutrašnjost kalupa bjelanjkom, pa pecite u pećnici još 10 minuta dok tijesto ne porumeni i postane hrskavo. Izvadite iz pećnice, prebacite na rešetku za hlađenje i ostavite da se potpuno ohladi.

Smanjite temperaturu pećnice na 140°C, a na prazan lim za pečenje stavite prepolovljene cherry rajčice prerezanom stranom prema gore. Pokapajte maslinovim uljem, posolite i poparite te pecite oko 45 minuta.  Izvadite iz pećnice i ostavite sa strane te pospite natrganim listovima bosiljka.

Pojačajte pećnicu na 190°C.

Za nadjev lagano umutite jaja u zdjeli, zatim umiješajte vrhnje i mlijeko. Posolite, popaprite i umiješajte naribani sir. Smjesu izlijte u ohlađeni kalup za tijesto i po vrhu ravnomjerno rasporedite pečene cherry rajčice s prerezanom stranom prema gore. Pecite u pećnici 25-30 minuta dok ne poprimi zlatnu boju.