SLASTAN DESERT

Slatki recept idealan za vrućine: Ova osvježavajuća torta prava je rapsodija okusa

02.07.2024 u 12:30

Bionic
Reading

Torta s aromama limuna i sočnim kompotom od borovnica slastan je ljetni desert koji sprema u nekoliko jednostavnih koraka

Omiljena britanska kuharica i slastičarka Nigella Lawson donosi nam recept za osvježavajuću tortu od limuna i borovnica, koja je beskrajno jednostavna za pripremu, a samim time i savršena za vruće ljetne dane.

Naime, kada ste u potrazi za receptom za desert koji će usred ljeta jednako oduševiti sve koji ga probaju, koliko i vama biti lagan za pripremu, teško ćete pronaći bolji od ove divne torte.

'Ovaj desert ima čudesnu tekturu - gotovo kao neka super prozračna palačnika - i vrlo delikatan okus: limun više daje okus, nego što bridi iz svakog zalogaja', rekla je Nigella u opisu na svojoj stranici te priložila jednostavan recept.

Sastojci:

Za tortu:

  • 225 grama glatkog brašna
  • 1½ žličice praška za pecivo
  • ½ žličice sode bikarbone
  • ¼ žličice fine morske soli
  • 150 mililitara biljnog ulja (plus još za podmazivanje)
  • 150 grama šećera
  • 275 grama kokosovog mlijeka (pogledajte uvod u recept)
  • 2 limuna (sitno naribana korica, plus 3 x 15 ml žlice soka)
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Za kompot:

  • 150 grama borovnica
  • 1 x 15 ml žlica svježeg soka od limuna
  • 1 x 15 ml žlica šećera
  • 1½ žličice kukuruznog brašna

Za preljev:

  • 250 grama jogurta od kokosovog mlijeka
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 2½ žličice šećera u prahu

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C. Namastite stranice i obložite podlogu kalupa za torte (promjera 20 cm) papirom za pečenje.

Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol u veću zdjelu. U drugoj zdjeli pjenjačom pomiješajte ulje, šećer i kokosovo mlijeko, zatim limunovu koricu i sok te ekstrakt vanilije.

Ulijte sadržaj zdjele s tekućim sastojcima u zdjelu sa suhim sastojcima, miješajte pjenjačom da se sjedine, zatim izlijte u pripremljeni lim i pecite 30-35 minuta, do kada će vrh postati zlatnosmeđi, a tester za kolače trebao bi izaći čist. Prebacite na rešetku i ostavite kolač da se potpuno ohladi u kalupu.

Može malo potonuti dok se hladi, ali to vas ne treba niti najmanje zabrinjavati. Dok čekate, možete se okrenuti pripremi kompota od borovnica. Stavite borovnice, limunov sok, šećer i 50 ml / 3 žlice hladne vode u lonac i zakuhajte, zatim smanjite vatru i kuhajte uz lagano miješanje nekoliko minuta dok se borovnice ne skuhaju.

Maknite tavu s vatre i u maloj šalici pospite kukuruzno brašno s 1½ žličice hladne vode i umiješajte ovu pastu u tavu s borovnicama, pazeći da ostružete i zadnji komadić. Promiješajte, vratite tavu na vatru i lagano miješajte oko 30 sekundi, do kada će umak ponovno početi mjehuriti i zgusnuti se. Ako vam se čini da je postalo previše pekmezasto i gusto, jednostavno dodajte još malo vode i miješajte na vatri.

Ulijte kompot u malu vatrostalnu zdjelu da se ohladi, nakon čega će se stvrdnuti. Tortu sastavljajte tek neposredno prije posluživanja.

Dakle: odvojite potpuno hladnu tortu od kalupa i preokrenite (tako da je donja strana sada na vrhu) na stalak za tortu ili tanjur. Pomiješajte jogurt s kokosovim mlijekom i vaniliju, žlicom dodajte šećer u prahu u cjedilo za čaj, zatim ga prosijte preko jogurta i također ga promiješajte prije nego što ovu mekanu smjesu namažete i zavrtite po vrhu kolača. Kompot od borovnica malo izgnječite vilicom da se olabavi i lagano žlicom nanesite na vrh ostavljajući blistav bijeli okvir. Poslužite odmah.

Prevare, škrtost i očaj: Ovo su skandali Davida i Victorije Beckham Izvor: Profimedia / Autor: Montaža: Neven Bučević