Sočna musaka mnogima je omiljeno jelo u svako doba godine, pa tako i tijekom ljeta. Iako zahtjeva paljenje pećnice i nešto više vremena u pripremi, itekako je vrijedna truda - posebno kada je spremate prema originalnom grčkom receptu!
Kao i svako jelo, i musaka se priprema u bezbroj inačica, no ako želite onu koja će prvim zalogajem vaša osjetila transportirati na rajsku grčku plažu, onda je definitivno pripremajte prema klasičnoj recepturi.
Dakle, tradicionalna grčka musaka (mousakka) zahtijeva ili mljevenu janjetinu ili mješavinu janjetine i govedine. Međutim, ako ne podnosite ili ne volite jak okus janjetine ili ako više volite laganiju musaku, mljevenu janjetinu možete zamijeniti kvalitetnim goveđim ili telećim mljevenim mesom.
Kada je riječ o pripremi, ona je u pravilu vrlo jednostavna, a kako biste je složili poput pravih Grka i Grkinja, donosimo autentičan recept objavljen na portalu My Greek Dish.
Sastojci:
Osnovni sastojci:
- 6 patlidžana
- 5 krumpira (po želji)
- biljno ulje (za prženje patlidžana)
Za mesni umak:
- 750 g goveđeg ili janjećeg mljevenog mesa
- 2 glavice crvenog luka (nasjeckane)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckanog)
- 1 limenka nasjeckanih rajčica (400 g )
- 2 žlice paste od rajčice
- 1 žličica šećera
- 1 čaša crnog vina
- Prstohvat morske soli i svježe mljevenog crnog papra
- 1 list lovora
- 3 – 4 cijela klinčića (po želji)
- Prstohvat cimeta ili jedan štapić cimeta
- 1/4 šalice maslinovog ulja
Za bešamel umak:
- 900 ml mlijeka
- 120 g maslaca
- 120 g brašna prstohvat muškatnog oraščića
- 2 žumanjka
- 100 g Parmigiano-Reggiano ili Kefalotyri ili vašeg omiljenog tvrdog sira
- sol po ukusu
Priprema:
Za pripremu ove prave grčke musake započnite s pripremom patlidžan. Patlidžanima očistite peteljke i narežite ih na ploške debljine 1 cm. Posolite i stavite u cjedilo oko pola sata.
Patlidžane isperite s puno vode i izgnječite rukama da se riješite viška vode. Osušite ih i pržite na dosta ulja dok ne dobiju lijepu boju. Pečene patlidžane stavite na papir, da upije ulje. (Za laganiju verziju tradicionalne grčke musake pokušajte pokapati patlidžane s malo maslinovog ulja i peći ih 20 minuta umjesto da ih pržite). Ostavite sa strane kada je gotovo.
Ako u musaku dodajete krumpir, sada je vrijeme da ga narežete na ploške od 0,5 cm, širine pola prsta. Pržite ih ili pecite na isti način kao i patlidžane. Začinite s malo soli i ostavite ih sa strane kad su gotovi.
Pripremite mesni umak za musaku. Zagrijte veliku tavu na srednje jaku vatru i dodajte maslinovo ulje. Umiješajte nasjeckani luk i pirjajte ga, dok ne omekša i malo dobije boju. Umiješajte mljeveno meso usitnjavajući ga drvenom kuhačom i pirjajte.
Kad počne smeđiti, dodajte češnjak i pastu od rajčice i pirjajte dok češnjak ne počne omekšavati. Ulijte crno vino da deglazira mesni sok i pričekajte da ispari. Dodajte rajčice u konzervi, šećer, prstohvat cimeta, 1 lovorov list, klinčiće i dobar prstohvat soli i papra. Pustite da zavrije, a zatim smanjite vatru i kuhajte poklopljeno oko 30 minuta ili dok većina soka ne ispari. Ostavite sa strane kada je gotovo.
Pripremite bešamel za musaku. Koristite veliku tavu da otopite maslac na laganoj do srednjoj vatri. Dodavati brašno neprestano miješajući da se dobije tijesto. Dodajte zagrijano mlijeko u ravnomjernom mlazu; nastavite miješati kako se umak ne bi zgrudao. Ako se umak još treba zgusnuti, kuhajte na laganoj vatri i dalje miješajući. Konzistencija bi trebala nalikovati gustoj kremi.
Posudu za bešamel maknite sa štednjaka i umiješajte žumanjke, sol, papar, prstohvat muškatnog oraščića i većinu naribanog sira. Ostavite malo sira za posipanje po vrhu!
Brzo umutiti, da se jaja ne pretvore u omlet! Posolite po ukusu. Uzmite jednu punu žlicu bešamela i umiješajte u mesni umak. Bešamel ostavite sa strane.
Sada je vrijeme da sastavite musaku. Za ovaj recept za musaku trebat će vam velika posuda za pečenje, cca. 20x30x8 cm. Premazati maslacem dno i stranice pleha i poslagati prvo krumpire (ako ih koristite), zatim pola patlidžana. Ulijte sav mesni umak i ravnomjerno ga rasporedite. Ne zaboravite ukloniti klinčiće i lovorov list!
Dodajte drugi sloj patlidžana , prelijte sav bešamel i zagladite lopaticom.
Pospite preostalim ribanim sirom. Zagrijte pećnicu na 180°C i pecite musaku oko 60 minuta ili dok joj korica ne porumeni.
Iako će to biti jako teško, prije rezanja na komade pričekajte da se musaka ohladi i bude samo topla na dodir. To će spriječiti izlijevanje bešamela dok režete komade. Poslužite musaku uz osvježavajuću tradicionalnu grčku salatu i uživajte uz čašu vina!