Ova salata sa sezonskim povrćem, kvinojom i tunom odličan je odabir za ove paklene vrućine jer je osvježavajuća, zdrava, ali i zasitna. Pripremit ćete je za svega 20-ak minuta, a pri tom se ne trebate strogo pridržavati recepta već je prilagodite svom ukusu, ali i situaciji u hladnjaku te pustite mašti na volju i improvizirajte s namirnicama koje imate pri ruci
Potrebni sastojci
- 100 g kvinoje
- 1 krastavac
- 150 g cherry rajčica
- 100 baby špinata
- 200 g fileta tune iz konzerve
- 100 g maslina
- 1 žlica nasjeckanog peršina
- listovi svježeg bosiljka
- avokado
- 2 žlice limunovog soka
- 4 žlice maslinovog ulja
- 150 g feta sira
- sol
- papar
Priprema
Ogulite krastavac, presijecite ga na pola po dužini, izvadite mu sjemenke i nasjeckajte na kockice. Ubacite ga u zdjelu, malo posolite i ostavite ga oko 20-ak minuta kako bi pustio vodu, a zatim ga isperite i ocijedite.
Kvinoju isperite pod mlazom hladne vode dok se ne prestane stvarati pjena i stavite u manji lonac, prelijte s šalicom i pol vode i lagano posolite te stavite na slabu vatru i kuhajte oko 10 minuta ili dok kvinoja ne upije svu vodu.
Kad se kvinoja ohladila prebacite je u zdjelu za salatu u koju ćete dodati preplovljene cherry rajčice, krastavce, špinat, masline kojima ste prethodno izvadili koštice i prepolovili ih, špinat, izmrvljeni sir feta i avokado koji ste ogulili i narezali na tanke šnite.
Tunu ocijedite i malo usitnite vilicom te dodajte u zdjelu, sve posolite i poparite pa lagano izmiješajte. Na kraju dodajte maslinovo ulje i sok od limuna, nasjeckani peršin i bosiljak i sve još jednom dobro izmiješajte kako bi se okusi proželi. Poslužite odmah i uživajte u zdravim, ali zasitnim i osvježavajućim zalogajima.