KAKO IM ODOLJETI

Recept za najfinije krafne ikad

15.02.2015 u 09:20

Bionic
Reading

Malo tko može odoljeti toplim mirisnim krafnama, pogotovo u vrijeme poklada. Priprema tih omiljenih slastica koje podjednako vole i odrasli i djeca, uopće nije tako komplicirana

Potrebni sastojci:

50 dag brašna
12 dag šećera
10 dag maslaca
4 žumanjka
2 dl mlijeka
2 žlice ruma ili rakije
4 dag svježeg kvasca
Vanilin šećer
Limunova korica
Prstohvat soli
Marmelada od marelice
Ulje
Šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Najvažnije je da svi sastojci budu sobne temperature. Kvasac i malo šećera pomiješajte u jednom decilitru mlijeka i ostavite na toplome da se digne.

U posudi umutite maslac, rum, žumanjke, limunovu koricu, ostatak mlakog mlijeka i šećera. Brašno uspite u duboku zdjelu, dodajte sol i zatim dodajte smjesu sa žumanjcima i maslacem te kvasac.

Miješajte smjesu sve dok se ne počne odvajati do posude, a zatim je ostavite dva sata pokrivenu i na toplome da se tijesto udvostruči.

Tijesto istresite na radnu površinu koju ste prethodno pobrašnili i razvaljajte na debljinu od 1.5 cm. Čašom ili kalupom napravite krafne i zatim ih prekrijte krpom i ostavite da se dižu sat vremena.

U zagrijano duboko ulje stavljate krafne (prvo gornju stranu) i pržite poklopljene dok ne porumene pa ih okrenite i pržite s druge strane (nije potrebno poklopiti ih). Izvadite ih na kuhinjski papir da se upije višak masnoće te špricom za kreme napunite marmeladom od marelica i pospite šećerom u prahu.