MIRISNO I FINO

Recept za tart od karamela i jabuka koji ćete obožavati

06.11.2015 u 08:28

Bionic
Reading

Hrvatski festival hrane i vina, koji će se od 13. do 15. studenoga održati u sportskoj dvorani Arena Zagreb, donosi čak 32 kulinarske radionice domaćih i stranih chefova, blogera, gastrostručnjaka te zaljubljenika u ukusna i originalna jela. Među njima je i Tereza Alabanda, vrhunska slastičarka s uspješnom međunarodnom karijerom, trenutačno glavna slastičarka u splitskoj Creme de la Creme. Ona će u petak 13. studenog predstaviti svoj recept za tortu od lješnjaka, a u subotu 14. studenog tart od karamela i lješnjaka

Vrhunska slastičarka Tereza Alabanda za stručnu izobrazbu izabrala je jednu od najboljih gastronomskih akademija na svijetu - čuveni Le Cordon Bleu - koju je pohađala u Londonu, ali i Parizu, u kojem je završila preostala dva stupnja slastičarstva. Nakon stjecanja internacionalne diplome i zvanja chef de pâtisserie radila je u hotelu Burj al Arab u Dubaiju, u kojem je učila od najboljih chefova. Alabanda je trenutno glavna slastičarka u slastičarnici Creme de la Creme u Splitu te profesorica slastičarstva u privatnoj gastronomskoj školi Wallner.

Tart od karamela i lješnjaka

Potrebni sastojci:


za prhko tijesto:

300 g brašna
200 g maslaca
100 g šećera u prahu
jaje
žumanjak

Priprema

Prosijati brašno. Dodati hladni maslac narezan na kockice pa vrhovima prstiju utrljati maslac u brašno dok se ne dobije mrvičasta smjesa. U posebnoj posudi dobro umutiti jaje, žumanjak i šećer u prahu, a zatim tu smjesu usuti u brašno s maslacem. Brzo zamijesiti, ali mijesiti samo dok se ne povežu svi sastojci, zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u hladnjaku najmanje pola sata.

Rashlađeno tijesto razvaljati na debljinu od otprilike 3 mm i obložiti kalupe za tart (možete napraviti veći tart ili 6-7 manjih). Obloženi kalup na 10 minuta vratiti u hladnjak. Na tijesto staviti masni papir ili termostabilnu prozirnu foliju te ispuniti unutrašnjost nepečenog tarta utezima za pečenje (za to može poslužiti suhi grah ili slanutak).

Staviti peći u pećnicu zagrijanu na 180°C 10 minuta. Zatim izvaditi masni papir (ili foliju) zajedno s utezima i vratiti tart u pećnicu na još 15 minuta. Kada se tijesto potpuno ispeče, izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohladi.

za karamel:

150 g šećera
75 g slatkog vrhnja
40 g maslaca

Priprema

U posudu staviti šećer, prekriti ga s malo vode i staviti na vatru. Kuhati dok ne poprimi zlatnosmeđu boju, zatim dobiveni karamel odmah preliti zagrijanim slatkim vrhnjem. Dobro izmiješati dok se smjesa ne izjednači te joj dodati maslac i nastaviti miješati. Dobivenu kremu odmah izliti u ohlađeni tart te ostaviti da se stisne.

Nadjev od jabuka

Očistiti cca 2 kg jabuka (najbolje koristiti kisele jabuke, npr. granny smith). U lonac staviti 75 g maslaca, oko 100 g šećera (po želji), razrezanu mahunu vanilije i nekoliko štapića cimeta. Kada se maslac otopi i začini malo zagriju, ubaciti jabuke i kuhati dok ne ispari sva tekućina. Ohlađenim nadjevom od jabuka prekriti stisnuti karamel.

Crumble od badema

110 g maslaca
110 g brašna
110 g šećera demerara
100 g zapečenih badema
Priprema

Utrljati hladni maslac narezan na kockice u prosijano brašno. Mrvičastoj smjesi dodati šećer i krupno nasjeckane bademe. Rasporediti crumble na masni papir i staviti ga na 10 minuta u hladnjak. Peći na 180°C dok ne poprimi zlatnu boju. Ohlađeni crumble posuti po nadjevu od jabuka.