BLAGDANSKA ČAROLIJA

Recepti za božićne kolače kojima nećete odoljeti

23.12.2014 u 08:20

Bionic
Reading

Postoji li ljepše doba godine od blagdana da se prepustimo neodoljivim mirisima kolača? Niste li još odlučili koje ćete ukusne kolačiće pripremiti, evo nekoliko prijedloga kojima ćete oduševiti i ukućane i drage goste

Jedna od najboljih stvari vezanih uz kolačiće i kekse jest ta što ih je gotovo sve vrlo jednostavno pripremiti. Želite li baš prave blagdanske keksiće, onda će vam se svidjeti recept iz knjige 'Zabava s kolačićima'.

Keksi:
150 g brašna
1/8 žličice soli
90 g omekšanog maslaca
50 g šećera
žumanjak, lagano umućen
2 žlice slatkog vrhnja
1/4 žličice ekstrakta badema

Čokoladna glazura
100 g šećera
2 žlice vode
žlica maslaca
2 žličice kukuruznog sirupa ili meda
90 g komadića tamne čokolade
crvene, bijele i zelene šećerne perlice ili mrvice za ukrašavanje

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Pripremite dva velika lima za pečenje. Prosijte u posudu brašno i sol. U drugoj posudi miješajte maslac i šećer dok smjesa ne postane kremasta. Dodajte žumanjak i miješajte dok se ne poveže. Umiješajte vrhnje i ekstrakt badema. Umiješajte smjesu s brašnom kako biste formirali čvrsto tijesto. U prešu za kekse umetnite nastavak u obliku božićnog drvca i dobro ga učvrstite. Istiskujte kekse na lim za pečenje, ostavljajući 2,5 cm razmaka. Pecite ih 12–15 minuta dok ne poprime svjetlosmeđu boju. Ostavite da se hlade na limu za pečenje dok se malo ne stvrdnu, 2–3 minute. Zatim ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.

Čokoladna glazura: miješajte šećer, vodu, maslac i kukuruzni sirup ili med na laganoj vatri dok se šećer potpuno ne rastopi. Uklonite s vatre i umiješajte komadiće čokolade. Vratite natrag na vatru i miješajte dok glazura ne postane glatka.

Polovicu svakog keksa umočite u glazuru i zatim ih ukrasite perlicama ili mrvicama u boji. Pustite da odstoje 30-ak minuta dok se glazura ne stvrdne i osuši.

Iz kuhinje Ljiljane Nieder izašla su brojna slatka (i slana) mala remek-djela. Orehnjača je prava blagdanska poslastica, a ovaj put probajte njenu mini varijantu.

Tijesto:
400 g brašna
vrećica praška za pecivo
200 g maslaca (sobne temperature)
80 g šećera
vrećica vanilin šećera
2 žumanjka
180 g kiselog vrhnja
korica limuna

Nadjev:
200 g mljevenih oraha
100 g šećera
2 vrećice vanilin šećera
žlica ruma
100 ml vrelog mlijeka
½ - 1 žličica začina za medenjake (po vlastitom izboru)
2 bjelanjka
soli na vrh noža

Ukrašavanje
šećer u prahu

Priprema:

Za tijesto: U posudi dobro izmiješajte brašno zajedno s praškom za pecivo. U drugoj posudi
kremasto mikserom izradite maslac sobne temperature zajedno sa šećerom i vanilin šećerom. Zatim maslacu dodajte žumanjke i nastavite miksati minutu do dvije. Na kraju mješavini dodajte kiselo vrhnje i fino naribanu koricu limuna te izmiješajte.

Mješavinu maslaca, žumanjaka, vrhnja... dodajte brašnu i mikserom dobro izradite. Zatim tijesto istresite na radnu plohu posutu brašnom i kratko rukama glatko umijesite. Tijesto zamotajte u foliju za održavanje svježine i stavite u hladnjak da miruje oko sat. Zatim izvadite iz hladnjaka i podijelite na četiri jednaka dijela (svaki dio teži oko 236 g).

Od papira za pečenje odrežite četiri komada veličine 38 x 22 cm. Na sredinu papira pospite malo brašna, stavite komad tijesta i na njega malo brašna. Zatim valjkom za tijesto tanko razvijte na veličinu 35 x 20 cm. Postupak ponovite i s preostala tri komada tijesta te zagrijte pećnicu na 180 °C.

Za nadjev: Mljevene orahe, šećer i vanilin šećer dobro izmiješate, mlijeko zakuhajte, orahe prelijte mlijekom i izmiješajte. Mješavini dodajte rum i začin za medenjake te dobro izmiješajte. Bjelanjke zajedno s malo soli čvrsto izradite mikserom te snijeg od bjelanjaka dodajte orasima i lagano izmiješajte metlicom za snijeg. Nadjev raspodijelite na četiri komada tijesta i tanko premažite. Zatim uz pomoć papira zamotajte, zarolajte i zajedno s papirom prenesite na lim za pečenje.

Rub orehnjača treba biti na donjoj strani. Rubove papira malo savijte i utisnite između orehnjača (kao na fotografiji). Stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 30 minuta. Pečene orehnjače izvadite iz pećnice i odmah (još vruće) pospite ih šećerom u prahu te ostavite da se ohlade.

Savjet: Tijesto se može umijesiti s glatkim ili oštrim brašnom.

Nema blagdana bez čokoladne torte, a kada se radi o jednostavnom receptu sa samo četiri namirnice, onda znate da imate dobitnu kombinaciju. Još ovako zgodnih recepata možete pronaći u kuharici Christiana Cabaliera 'Bistro Apetit'.

Sastojci:
mliječna čokolada 120 g
tamna čokolada, min. 50 posto kakaa, 150 g
maslac 300 g
glatko brašno 15 g
šećer 80 g
5 svježih jaja

Priprema:
Kalup za tortu promjera 28 cm namažite maslacem i stavite u hladnjak da se ohladi. Obje vrste čokolade natrgajte na komadiće i s maslacem otopite na pari. Otopljenu smjesu povežite pjenjačom, sklonite s pare pa dodajte jedno po jedno jaje, svaki put miješajući dok se smjesa ne poveže. Umiješajte brašno i šećer. Sve dobro povežite, izlijte u rashlađeni kalup i pecite od 15 do 20 minuta na 180 °C. Pečenu tortu ostavite da se hladi barem četiri sata i tek je onda izvadite iz kalupa.