kraj inzulinskim injekcijama?

Revolucionarno otkriće: Pronađen je lijek za dijabetes tipa 1

15.10.2024 u 12:56

Bionic
Reading

Oboljeli od dijabetesa svakodnevno su primorani na primanje inzulina putem injekcija ili pumpi, no to znanstvenici su pronašli način kako, napokon, izliječiti ovu bolest

Revolucionarno otkriće kineskih znanstvenika nedavno je donijelo nadu milijunima ljudi koji žive s dijabetesom tipa 1 diljem svijeta. Čini se kako bi za ovu bolest u bližoj budućnosti ipak mogao biti razvijen lijek.

Terapija matičnim stanicama liječit će dijabetes tipa 1?

Naime, znanstvenici su prvi put ikada uspješno upotrijebili terapiju matičnim stanicama potrebnima da preokrenu dijabetes ovog tipa kod žena. Ovo postignuće hvaljeno je kao veliko medicinsko otkriće, budući da nudi potencijalni lijek za bolest koja se do sada mogla samo kontrolirati, ali ne i izliječiti.

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Šećerna bolest ozbiljno je stanje koje obično počinje u djetinjstvu ili ranoj odrasloj dobi.

Kod osoba s ovim stanjem, imunološki sustav tijela greškom napada stanice u gušterači koje proizvode inzulin, hormon koji pomaže regulirati razinu šećera u krvi. Bez njega, on može skočiti na opasno visoke razine. S vremenom to može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, poput bolesti srca, oštećenja živaca, zatajenja bubrega i sljepoće.

Osobe s dijabetesom tipa 1 moraju svaki dan primati injekcije inzulina ili koristiti inzulinske pumpe kako bi kontrolirale razinu šećera u krvi. Usprkos tim tretmanima, upravljanje bolešću može biti teško, a pacijenti se često suočavaju s poteškoćama tijekom cijelog života.

U potrazi za trajnim rješenjem

Upravo zato je ova nova terapija matičnim stanicama izazvala toliko uzbuđenja i nade da je napokon pronađeno trajno rješenje.

Znanstvenici već godinama proučavaju matične stanice i pokušavaju reprogramirati specijalizirane stanice u matične stanice, nadajući se da će ih koristiti za liječenje raznih bolesti. One, naime, mogu zamijeniti oštećene ili deficitarne stanice u tijelu, a postoje pokušaji i da se njima liječi Alzheimerova bolest.

Kada je riječ o dijabetesu, znanstvenici su se pitali mogu li se matične stanice koristiti za zamjenu stanica koje proizvode inzulin, a koje je tijelo uništilo. No, problem je u tome što je izuzetno teško natjerati matične stanice da se ponašaju tako da uspješno počnu proizvoditi inzulin.

Ipak, tim sa Sveučilišta u Pekingu u tome je uspio. Uzeli su stanice od pacijenata, modificirali ih u laboratoriji te novorazvijene stanice potom implantirali u istog pacijenta s dijabetesom tipa 1.

Nakon dva i pol mjeseca stanice su počele proizvoditi inzulin

Otkriće je vjerojatno nadmašilo očekivanja i samih znanstvenika, koji su sada slavodobitno objavili da su ove stanice zaista počele regulirati razinu šećera u krvi i to nakon dva i pol mjeseca. S obzirom na to da navedeni pacijenti više nisu imali potrebu za svakodnevnim injekcijama inzulinom, ovo otkriće smatra se potencijalnim lijekom.

Naravno, sve je u početnoj fazi te i dalje postoje prepreke koje valja savladati, počevši od toga da je potreban veći uzorak ispitanika. Vrijedi pronaći način i kako što uspješnije spriječiti imunološki sustav od napadanja transplantiranih stanica tijekom godina.

Najveći izazov ipak je dostupnost ove terapije jer su tretmani matičnim stanicama skupi i komplicirani. Znanstvenici su trenutno primarno u potrazi za načinom kako proces učiniti efikasniji, koristeći jedinstvene stanice pacijente radi veće šanse za uspjehom.

Unatoč preprekama, ovo otkriće stvorilo je val nade i optimizma za pacijente koji boluju od dijabetesa tipa 1, koji napokon imaju realnu nadu za izlječenjem.