Gotovo svi ljubitelji slatkiša obožavaju lagano i prozračno slatko pecivo. Bilo za doručak ili kao međuobrok, ponuda je zamamna. Kušajmo slasna jela iz vlastite pećnice
1. Rastopimo 100 g maslaca. Svjež sir lagano stisnemo u kuhinjskoj krpi i ocijedimo. Pjenasto ga miješamo s mlijekom, maslacem, uljem, solju, šećerom i jajetom. Na to prosijemo brašno i prašak za pecivo i sve umijesimo u glatko tijesto. Po potrebi dodamo još malo brašna.
2.Pomiješamo i srednje krupno nasjeckamo kikiriki. Namastimo lim za pečenje. Tijesto na brašnom posutoj radnoj površini razvučemo u pravokutnik 24 x 36 cm i razvučemo 12 trokuta iste veličine.
3.Prethodno zagrijemo pećnicu. Oba žumanca razmutimo s malo vode i tanko premažemo troute. Pospemo otprilike polovinom kikirikija i lagano ih pritisnemo. Trokute motamo od šire stranice i uvijemo roščiće.
4.Roščiće stavimo u lim, premažemo ih ostatkom žumanca i pospemo kikirikijem. Pečemo 15 do 20 minuta na 200 ˚C (sredina, na 180 ˚C u ventilacijskoj pećnici). Lagano zagrijemo med i 2 žlice maslaca pa time premažemo još vruće roščiće.
Priprema: 1 sat
Mirovanje: 1 sat 30 min.
Pečenje: 20 min.
Po komadu: oko 265 kcal
Za 16 komada:
1 kocka kvasca (42 g)
1 žličica želera
175 ml mlakoga mlijeka
400 g pšeničnoga brašna T-405
100 g mljevenih badema
1/2 žličice soli
100 g maslaca
50 g želera
1 jaje + 2 žumanca
16 žličica nugatova namaza (otprilike 3/4 čaše)
krupan šećer i kakao za posipanje
brašno za rad
masnoća za lim
Savjet
Ovo pecivo možemo peći i u kalupu za 'muffine' ili u čvrstom papirnom kalupu.
Izvor: 'Kruh i peciva' autorice Kristiane Muller-Urban u izdanju Mozaik Knjige