Zimski dani idealno su vrijeme za finu hranu na žlicu, a nećete pogriješiti odlučite li se na sarmu, ovoga puta u malo drugačijem izdanju, no svejedno jako ukusnom
Majstor kuhar Branko Ognjenović, za Volim meso portal otkrio je što je sve potrebno za pripremu 'glavice sarme'. Ovako pripremljena, sigurno će potaknuti brojne komentare ljubitelja tradicionalne sarme, no okus joj nije promijenjen, samo je dobila zanimljiviji izgled.
Umjesto malih sarmica, za svoju obitelj pripremite 'glavicu sarme'.
Sastojci za 4 osobe:
glavica kiselog kupusa (oko 1 kg težine)
600 g PIK miješanog mljevenog mesa
sol, papar
lovorov list
1 žličica mljevene crvene paprike
100 g riže
3 češnja češnjaka
2 glavice luka
svježi peršin
100 g slanine
300 g suhih rebara
50 ml ulja
Priprema:
Nasjeckajte sitno slaninu i luk te ih prepržite na tavi. Češnjak narezati na ploške i prokuhati u vodi.
Mljeveno meso stavite u zdjelu sa začinima: sol, papar i sitno sjeckani svježi peršin. Umiješajte rižu te preprženu slaninu i luk. Nakon toga dodajte vodu u kojoj se kuhao češnjak i sve zajedno promiješajte.
Ako je kupus preslan, isperite ga malo u vodi. Pritom listove kupusa razdvojite i stanjite im korijen.
Sloj mljevenog mesa stavite na spojene listove kupusa, a zatim oblikujte 'glavicu'. Kupus izrežite na tanke rezance, a slaninu na veće kocke (ili suha rebra) i sve zajedno posložite na dno lonca.
Zatim položite glavicu sarme te dodajte: papar u zrnu, mljevenu crvenu papriku, sjeckani luk i lovorov list.
Ulijte vode toliko da prekrije sarmu pa je poklopite dubokim tanjurom, otvorom prema dolje. Sve zajedno kuhajte na laganoj vatri oko sat i pol. Glavicu sarme poslužite na većem tanjuru ili većem pladnju pa je režite na kriške.