Uvijek tražene šapice sada s novom, fantastičnom bourbon vanilija pastom pravi su primjer tradicionalnog specijaliteta, ali moderne i pune arome
Blagdani su pravo vrijeme kada se tradicija i inovacija mogu susresti u kuhinji i rezultatom nadmašiti baš sva očekivanja! Mnoge obitelji njeguju običaj pripreme kolača po bakinim bilješkama, dok istovremeno dodaju svoj suvremeni štih u recept. Čokoladne šapice s orasima pravi su primjer te savršene ravnoteže. Ove prhke poslastice, koje izgledom podsjećaju na male cvjetove ili šape, neodoljivo mirišu na djetinjstvo, dok im poseban dodatak, poput nove Kotányi Bourbon vanilija paste, sada donosi novu dimenziju okusa.
Ono što šapice čini posebnima je tekstura koja se topi u ustima, spoj orašastih plodova i čokolade te poseban miris vanilije. Danas, uz sve bogatiji izbor sastojaka, imate priliku unaprijediti ovaj klasični recept koristeći nove proizvode dostupne na hrvatskom tržištu. Tako nova vanilija pasta, napravljena od pravih sjemenki bourbon vanilije, nudi intenzivan okus i aromu koja nadilazi klasične vanilin šećere. Njena kremasta tekstura omogućava ravnomjerno miješanje u tijesto, dajući svakom zalogaju bogatstvo koje će se pamtiti. Uz to, Kotányi kao renomirani proizvođač već desetljećima pomaže domaćim i profesionalnim kuharima da izvuku najbolje iz svojih recepata - pa nema razloga da se i sami ne koristite njihovim saveznicima za top blagdanske deserte!
Čokoladne šapice posebno su zahvalan izbor za blagdanske deserte jer su vizualno privlačne, lako se pripremaju i traju danima, zadržavajući svoju svježinu. Idealne su za ponuditi gostima uz šalicu kave ili čaja, ali i kao ukusan poklon u lijepo ukrašenoj kutiji. Uz Kotányi bourbon vanilija pastu i kvalitetan kakao, vaše će šapice zasjati kao zvijezda na blagdanskom stolu.
Stoga ove godine svojim blagdanskim desertima dodajte dašak luksuza i inovacije, jer uz provjereno dobar recept i kvalitetne sastojke, uživat ćete u pripremi kolača jednako kao i u njihovom kušanju.
RECEPT ZA ČOKOLADNE ŠAPICE S ORASIMA I BOURBON VANILIJOM (za 12 šapica):
SASTOJCI
• 110 g maslaca
• 2 jaja
• 100 g Kotányi vanilin šećera
• Prstohvat soli
• 1 žličica Kotányi Bourbon vanilija paste
• 100 g glatkog brašna
• 5 g kakaa
• 1/2 žličice Kotányi vinskog kamena
• 15 g oraha, mljevenih
• 100 g čokolade, otopljene
• Nasjeckani orasi, za dekoraciju
PRIPREMA
1. Rastopite maslac i ostavite sa strane dok pripremate ostatak smjese. U zdjelu za miksanje dodajte jaja, šećer i prstohvat soli. Miksajte na srednjoj jačini dok smjesa ne postane gusta i pjenasta, oko 7 minuta. Dodajte vanilin pastu i kratko izmiksajte.
2. U drugoj zdjeli sjedinite brašno, kakao i vinski kamen te prosijte u drugu zdjelu. Dodajte polovicu suhih sastojaka u smjesu jaja i maslaca te nježno sjedinite špatulom. Dodajte ostatak suhih sastojaka i orahe te opet sjedinite špatulom.
3. U zdjelu s otopljenim maslacem dodajte ¼ smjese i dobro sjedinite špatulom. Dodajte ostatak smjese te sjedinite. Smjesa će vam biti gusta i sjajna.
4. Prebacite smjesu u hladnjak na 30-60 minuta. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Kalup za šapice dobro premažite otopljenim maslacem. Smjesu prebacite u slastičarsku vrećicu i rasporedite u kalup. Ako vam ostane smjese, stavite je u hladnjak dok čekate da se jedna tura ispeče.
5. Stavite kalup u pećnicu i pecite šapice 10-12 minuta. Izvadite ih iz pećnice, kratko ostavite u kalupu i izvadite na rešetku da se potpuno ohlade.
6. Otopite čokoladu i vrh svake šapice umočite u čokoladu. Posipajte sjeckanim orasima, ostavite da se čokolada stvrdne i poslužite. Šapice su najbolje svježe jer se brzo suše.
Uz ovaj recept, blagdani će mirisati na tradiciju s modernim twistom. Neka vaša kuhinja postane radionica za stvaranje slatkih uspomena, a još više besplatnih blagdanskih recepata potražite na poveznici.