tako slatko

Savršena za obiteljski ručak: Torta od čokolade i trešanja osvojit će vas okusom i vratiti u djetinjstvo

09.06.2021 u 11:18

Bionic
Reading

Čokolada i trešnje savršena su kombinacija, a slasticama s ovim sastojcima doista je teško odoljeti. Sezonu ovog slatkog voća iskoristite za pripremu doista odlične torte koja će baš svakoga oduševiti

Obožavamo proljeće zbog bogatstva voćnih okusa, a sezonu trešnja prava je šteta ne iskoristiti za pripremu odlične torte, baš onakve u kakvoj ste uživali kao djeca. Sočna, punog okusa, u kombinaciji čokolade i trešanja te pojačana likerom od trešanja ova torta desert je koji ćete s guštom staviti na stol nakon obiteljskog nedjeljnog ručka.

Potrebni sastojci:

  • 430 g šećera
  • 2 žlice likera od trešnjanja
  • 1 žlica kukuruznog škroba
  • 680 g smrznutih trešanja
  • 340 g maslaca
  • 65 g gorkog kakaa, plus još za posipanje kalupa
  • 115 ml vruće vode
  • 120 ml kiselog vrhnja
  • 120 g tamne čokolade, otopite i malo prohladite
  • 220 g prosijanog brašna
  • ¾ žlice sode bikarbone
  • ½ žlice krupne soli
  • 3 velika jaja
  • 2 žličice čistog ekstrakta vanilije
  • 340 ml slatkog vrhnja
  • 1 žličica želatine

Postupak:

U većem loncu zajedno umutite 65 g šećera, liker od trešanja i kukuruzni škrob. Dodajte trešnje te sav sok koji su eventualno pustile. Prokuhajte i kuhajte uz neprestano miješanje na srednje jakoj vatri dok se ne zgusne, oko 4 minute. Maknite s vatre i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup veličine 22x33 cm premažite maslacem, obložite papirom za pečenje tako da papir prelazi rub kalupa.

U srednje velikoj posudi umutite kakao s vrućom vodom tako da dobijete glatku smjesu. Umutite kiselo vrhnje i otopljenu čokoladu te ostavite da se malo prohladi. U drugoj posudi srednje veličine umutite brašno, sodu bikarbonu i sol.

Električnim mikserom pomiješajte 335 g šećera i maslac te miješajte sve dok ne dobijte glatku smjesu, 3 do 4 minute na srednje jakoj brzini. Zatim dodajte jaja, jedno po jedno, i tucite sve dok se nakon svakog jaja smjesa ne sjedini. Dodajte vaniliju. Smanjite jačinu miksera te dodajte brašno u dva dijela naizmjenično sa smjesom kakaa, počinjući i završavajući brašnom. Miješajte dok se sve ne sjedini. Smjesi dodajte otprilike 150 g smjese s trešnjama, a ostatak sačuvajte za preljev torte.

Tijesto prelijte u pripremljeni kalup te površinu lijepo zagladite, a zatim pecite oko 50 minuta, sve dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. Nakon pečenja kalup stavite na rešetku da se potpuno ohladi, a zatim ga izvadite iz kalupa.

Premjestite kolač na pladanj za posluživanje. U malom loncu na slaboj vatri zagrijte želatinu i 2 žlice vode te uz lagano zagrijavanje, neprestano miješajući, otopite želatinu, oko 3 minute. Mikserom na srednjoj brzini izmiješajte slatko vrhnje i preostalih 30 g šećera. Kada se počnu stvarati meki vrhovi dodajte želatinu te miješajte dok se ne sjedini. Na ohlađenu tortu nanesite dobivenu smjesu te za kraj ukrasite ostatkom preljeva.