Čokolada i trešnje savršena su kombinacija, a slasticama s ovim sastojcima doista je teško odoljeti. Sezonu ovog slatkog voća iskoristite za pripremu doista odlične torte koja će baš svakoga oduševiti
Obožavamo proljeće zbog bogatstva voćnih okusa, a sezonu trešnja prava je šteta ne iskoristiti za pripremu odlične torte, baš onakve u kakvoj ste uživali kao djeca. Sočna, punog okusa, u kombinaciji čokolade i trešanja te pojačana likerom od trešanja ova torta desert je koji ćete s guštom staviti na stol nakon obiteljskog nedjeljnog ručka.
Potrebni sastojci:
- 430 g šećera
- 2 žlice likera od trešnjanja
- 1 žlica kukuruznog škroba
- 680 g smrznutih trešanja
- 340 g maslaca
- 65 g gorkog kakaa, plus još za posipanje kalupa
- 115 ml vruće vode
- 120 ml kiselog vrhnja
- 120 g tamne čokolade, otopite i malo prohladite
- 220 g prosijanog brašna
- ¾ žlice sode bikarbone
- ½ žlice krupne soli
- 3 velika jaja
- 2 žličice čistog ekstrakta vanilije
- 340 ml slatkog vrhnja
- 1 žličica želatine
Postupak:
U većem loncu zajedno umutite 65 g šećera, liker od trešanja i kukuruzni škrob. Dodajte trešnje te sav sok koji su eventualno pustile. Prokuhajte i kuhajte uz neprestano miješanje na srednje jakoj vatri dok se ne zgusne, oko 4 minute. Maknite s vatre i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup veličine 22x33 cm premažite maslacem, obložite papirom za pečenje tako da papir prelazi rub kalupa.
U srednje velikoj posudi umutite kakao s vrućom vodom tako da dobijete glatku smjesu. Umutite kiselo vrhnje i otopljenu čokoladu te ostavite da se malo prohladi. U drugoj posudi srednje veličine umutite brašno, sodu bikarbonu i sol.
Električnim mikserom pomiješajte 335 g šećera i maslac te miješajte sve dok ne dobijte glatku smjesu, 3 do 4 minute na srednje jakoj brzini. Zatim dodajte jaja, jedno po jedno, i tucite sve dok se nakon svakog jaja smjesa ne sjedini. Dodajte vaniliju. Smanjite jačinu miksera te dodajte brašno u dva dijela naizmjenično sa smjesom kakaa, počinjući i završavajući brašnom. Miješajte dok se sve ne sjedini. Smjesi dodajte otprilike 150 g smjese s trešnjama, a ostatak sačuvajte za preljev torte.
Tijesto prelijte u pripremljeni kalup te površinu lijepo zagladite, a zatim pecite oko 50 minuta, sve dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. Nakon pečenja kalup stavite na rešetku da se potpuno ohladi, a zatim ga izvadite iz kalupa.
Premjestite kolač na pladanj za posluživanje. U malom loncu na slaboj vatri zagrijte želatinu i 2 žlice vode te uz lagano zagrijavanje, neprestano miješajući, otopite želatinu, oko 3 minute. Mikserom na srednjoj brzini izmiješajte slatko vrhnje i preostalih 30 g šećera. Kada se počnu stvarati meki vrhovi dodajte želatinu te miješajte dok se ne sjedini. Na ohlađenu tortu nanesite dobivenu smjesu te za kraj ukrasite ostatkom preljeva.