Kruška je idealna jesenska voćka jer je možete pripremati na više načina - kao prilog glavnom jelu, umak ili dio ukusnog deserta. Pročitajte nekoliko zgodnih recepata za jednostavna jela s kruškama
Kruške do kraja sazrijevaju nakon što su ubrane pa je kupljene voćke najbolje ostaviti da odstoje nekoliko dana i sazriju do kraja. Najčešće vrste krušaka su viljamovka porijeklom iz Velike Britanije, talijanska rana morettinijeva, boskova i krasanka iz Francuske, a najraširenija sorta u uzgoju u cijelom svijetu je conferance.
Kruške trebaju sazrijevati na sobnoj temperaturi. Znat ćete da su zrele ako ih pritisnete na vratu, a one su mekane. Zrele kruške u hladnjaku možete čuvati najviše pet dana.
Stranica Real Simple izabrala je sedam jednostavnih recepata od kojih brzo i lako možete složiti ukusna jela od kruške.
1. Sendvič sa šunkom
Sendvič od kruške, dimljene šunke i sira čedara. Odaberite kruh s grožđicama ili sjemenkama pa na njega stavite senf, šunku, čedar i krušku narezanu na ploške. Sendvič zatim zagrijte u mikrovalnoj pećnici ili tosteru dok se sir ne rastopi.
Slane pečene kruške mogu biti izvrstan prilog, primjerice uz piletinu. Krušku narežite na kriške i pomiješajte s maslinovim uljem, crvenim lukom, svježom majčinom dušicom, soli i paprom. Pecite na 200 stupnjeva dok ne pusti sok i postane mekana.
3. Pizza
Kruška na pizzi s pršutom. Tijesto za pizzu s nadjevom pospite tanko narezanim kruškama i pršutom te ispecite.
4. Kruška s kupusom
Kupus i krušku narežite na tanke trakice te zajedno s mladim lukom, naribanim svježim đumbirom i limunovim sokom složite u salatu. Poslužite uz pečenu ribu, rebarca ili pirjane škampe.
5. Sos od kruške
Jabuke i kruške narežite na dijelove iste veličine i u tavi prijajte zajedno s malo šećera i cimeta dok se voće ne razgradi i umak ne zgusne.
6. Kruške s američkim orahom
Krušku prerežite popola, očistite i izdubite. Složite nadjev sa smeđim šećerom i nasjeckanim američkim orasima pa pecite na 180 stupnjeva Celzijevih dok kruške ne omekšaju. Poslužite ih sa sladoledom od vanilije.
7. Sangria s kruškama
Pomiješajte jednu trećinu soka od jabuke s dvije trećine pjenušavog vina pa ubacite kriške krušaka.