Okusi Mediteran!

Šibenik postaje središte mediteranske kuhinje

20.05.2014 u 12:00

Bionic
Reading

Prva međunarodna konferencija Taste the Mediterranean/Okusi Mediteran!, koja će se održati od 29.5. do 1.6. u Šibeniku. Riječ je o jedinstvenoj manifestaciji koja će predstaviti i promovirati mediteransku prehranu kroz međunarodni znanstveni skup, te niz popratnih događanja, od mediteranske tržnice, do CRO-WINE vinskog festivala pod zvijezdama, od kulinarskog showa do degustacija, od radionica do okruglih stolova

'Predavači znanstvenog skupa uistinu su najjača imena mediteranske prehrane na svijetu. U Šibenik će, između ostalih, doći prof. Antonia Trichopoulou, koja je zapravo stvorila pojam mediteranske prehrane! Moram priznati da nisam vjerovala da ću te ugledne profesore ikad vidjeti i slušati uživo,' rekla je Doc. dr. sc. Darija Vranešić-Bender, poznata nutricionistica, koja će na konferenciji u Šibeniku održati predavanje o protuupalnom potencijalu mediteranske prehrane.

Pomoćnik ministrice za vanjske i europske poslove i predsjednik Nacionalnog odbora za Svjetsku izložbu EXPO, Hrvoje Marušić, ovom je prigodom prvi put u javnosti predstavio sudjelovanje Hrvatske na EXPO Milanu 2015. Tema Svjetske izložbe, koja se otvara 1. Svibnja 2015. i traje šest mjeseci, je 'Prehrana planeta, energija života' (Feeding the planet, Energy for life), a tema hrvatskog nastupa je je 'Korijeni prošlosti, sjeme budućnosti'.

'To je u velikoj mjeri komplementarno i u sinergijskom djelovanju s tematikom predstojeće međunarodne konferencije Taste the Mediterranean u Šibeniku' rekao je Marušić, te dodao da će se na EXPO-u Hrvatska predstaviti kao moderna zemlja bogate baštine, kulture i velikog potencijala za održivi razvoj. 'Također je prisutna i edukativna dimenzija hrvatskog sudjelovanja kroz studentski natječaj u sklopu programa hrvatskih arhitektonskih fakulteta za idejno rješenje paviljona'.

Hrvoje Marušić ocijenio je lokaciju sljedećeg EXPO-a vrlo povojnom za Hrvatsku: 'Italija je najveći vanjsko-trgovinski partner RH i treće po snazi emitivno turističko tržište, što je jedinstvena prilika za pozicioniranje Hrvatske kao gastro-enološke destinacije, te za predstavljanje hrvatske poljoprivrede i prehrambene industrije i znanstvenih dostignuća u tom području'.
Prepoznavši vrijednost ovog projekta, Zagrebačka banka se uključila kao generalni partner Prve međunarodne konferencije Taste the Mediterranean.

'Skup u Šibeniku pomoći će stvaranju imidža Hrvatske kao zemlje koja nudi pravu esenciju Mediterana – od hrane i načina života do očuvanih prirodnih ljepota' rekla je Daniela Roguljić Novak, član Uprave Zagrebačke banke, te naglasila da
banka podupire poslovanje vinara i maslinara. 'Predlažem da dokumentaciju o projektu Taste the Mediterranean pohranimo u vremenski trezor, kao svjedočanstvo za one koji će ga otvoriti za sto godina'.

Direktorica projekta Taste the Mediterranean, Ingrid Badurina Danielsson konferencije nedavno uvrštenje hrvatske mediteranske prehrane na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. 'To iznimno priznanje prošlo je gotovo nezapaženo, a Hrvatskoj pruža mogućnost da se svijetu predstavi kao mediteranska zemlja, s neizmjernim bogatstvom toga podneblja, koje drugi prepoznaju, a kojega mi sami vrlo često nismo svjesni',  rekla je, naglasivši da je cilj Prve međunarodne konferencije Taste the Mediterranean predstaviti, promovirati i očuvati mediteransku prehranu u Hrvatskoj.