Predlažemo da ovog vikenda budete posebno kreativni i učinite svoj stol još šarenijim i zanimljivijim. Napravite nešto neobično za predjelo – tortice, ali u slanom izdanju! Radi se o torticama s podlogom od integralnog dvopeka te kremom od President posnog sira i pesta. Posebnu čar torticama dat će dekoracija od raznog povrća i svježeg začinskog bilja koje vam se nađe pri ruci
Podloga:
100 g integralnog dvopeka
75 g omekšanog Dukat maslaca
Pesto:
2 češnja češnjaka
50 g lješnjaka
50 ml maslinovog ulja
1 šaka rikule
¼ žličice soli
po želji papar
1-2 žlice vode po potrebi
Krema i dekoracija:
350 g President posnog sira
100 g Brzo & Fino kiselog vrhnja
4 listića želatine
pripremljeni pesto
po želji svježi kopar, krastavac, mini rajčice, crne masline, rotkvice
Priprema
1. Dvopek sitno sameljite u blenderu ili stavite u vrećicu i istucite valjkom kako bi ga jako usitnili. Mrvice pomiješajte s Dukat maslacem koji je odstajao na sobnoj temperaturi i sve rukama zamijesite da se dobro poveže.
2. Devet metalnih malih obruča promjera oko 6 cm malo premažite uljem da tortice kasnije lakše izvadite. Postavite ih na plohu obloženu papirom za pečenje i dno kalupića obložite pripremljenim dvopekom. Dobro utisnite u dno kalupića pa stavite u hladnjak da se stisne.
3. Pesto napravite tako da sve sastojke za njega ubacite u blender i miksate dok ne dobijete gustu, mazivu smjesu. Ako je pregusto, dodajte malo vode.
4. Za kremu namočite listiće želatine u hladnoj vodi da omekšaju. U većoj zdjeli pomiješajte President posni sir, Brzo & Fino kiselo vrhnje te malo soli i papra. Sve izmiješajte mikserom da nastane glatka smjesa. Želatinu ocijedite pa zajedno sa žličicom vode otopite u malom lončiću, kuhajući vrlo kratko, na najslabijoj vatri i cijelo vrijeme miješajući. Otopljenu želatinu dodajte u smjesu od sira i dobro pomiješajte.
5. Smjesu od sira podijelite na dva dijela. U jedan dio umiješajte pripremljeni pesto. Probajte malo obje smjese, po potrebi dodajte još začina, no nemojte pretjerati. Zelena smjesa će sama po sebi biti malo 'jača' zbog pikantnog pesta, a gornja treba biti malo blaža da se okusi dobro izbalansiraju. Smjesu s pestom stavite u vrećicu za zamrzavanje i odrežite joj malo veći rubić. Tako će vam biti lakše nanositi kremu na podlogu u uskim kalupićima i tortice će ispasti urednije. Zagladite kremu malom žličicom i tortice stavite 10-ak minuta u zamrzivač da se zeleni sloj stisne.
6. Bijelu kremu također stavite u drugu plastičnu vrećicu za zamrzavanje te ponovite postupak nanošenja kreme na zeleni sloj. Opet sve lijepo zagladite i stavite u hladnjak na 2 sata (ako vam se žuri, možete staviti kratko i u zamrzivač).
7. Kad su se tortice stisnule, pažljivo ih odozdo odvojite od papira te pomoću donje strane uske čaše gurajte kroz obruč prema gore kako bi tortica izašla. Ukrasite ih po želji, povrćem i začinskim biljem koje vam je pri ruci. Pustite mašti na volju!
Kulinarski savjet
Ukoliko niste ljubitelj tvrđih, hrskavih podloga kakvog imaju ove tortice, možete koristiti integralni tost kojeg ćete kalupićem izrezati na veličinu koja vam je potrebna. Ako nemate male metalne kalupe (obruče) možete napravit tortu promjera 20 cm u jednom većem kalupu.
Za više recepata: http://www.dukat.hr/hr/magazin/knjiga-recepata