PIVSKI RECEPT TJEDNA

Slasni zalogaji uz gutljaj piva

03.03.2017 u 22:55

Bionic
Reading

Na stranu otmjena povezanost piva i visokog kulinarstva, pivo bez greške funkcionira i u nešto manje formalnim prigodama, od izlaska u lokalnu pivnicu do okupljanja društva u vlastitom domu

Nakon niza savjeta i jednostavnih, ali gastronomski bogatih pivskih recepata, došli smo do zaključka da je pivo piće za opuštanje i uživanje, što ga čini idealnim izborom za okrjepu uz slane grickalice i sitne zalogaje.

Etnologinja Gordana Viljetić otkriva da je jednako toliko raznolikih zalogajčića, koliko i pivskih običaja diljem svijeta: 'Pivo se pije uz kikiriki na šankovima američkih pubova, britansku inačicu čvaraka, tzv. pork scratchings, perece u pivnicama Njemačke, ukiseljene češke kobasice, mnoga talijanska predjela (tzv. antipasti) te neodoljive istočnjačke kombinacije tipa meze. Mnogi vole navečer uživati pred televizorom uz vrećicu čipsa i, naravno, limenku piva. Posljednja varijanta već je gotovo postala navika, posebno kada su u pitanju prijenosi značajnih sportskih događanja.'

Ako ste u međuvremenu ogladnjeli, u pomoć pristiže jednostavan recept za brzinski pivski zalogaj.

Bukovače u pivskom tijestu

Potrebni sastojci:

400 g gljiva bukovača
ulje za prženje gljiva

Pivsko tijesto:
2-3 bjelanjka
150 - 200 g brašna
100 ml svijetlog Karlovačkog piva
malo soli
2 žlice nasjeckanog peršina
1 žlica nasjeckanog lista celera
svježe mljeveni papar

Priprema:
Očišćene bukovače stavite na upijajući kuhinjski papir i dobro ih posušite. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, pa im naizmjence dodajte brašno, pivo i malo soli. Pripremljena mješavina mora biti gušća od tijesta za palačinke. Bukovače uronite u pivsko tijesto i pržite u zagrijanom dubokom ulju da dobiju zlatno-žutu boju. Nakon prženja stavite ih na upijajući kuhinjski papir. Peršin pomiješajte s celerom, solju i paprom. Još vruće bukovače pospite ovom mješavinom i poslužite uz tartar umak.

Preporučeno pivo za konzumiranje uz jelo: Karlovačko

Tportal, medijski pokrovitelj prve izložbe o kulturi konzumiranja piva u Hrvatskoj 'Idemo na pivo!', koja je otvorena do 20. kolovoza u Etnografskom muzeju u Zagrebu, redovito donosi zanimljivosti o pivu u suradnji s organizatorima izložbe Etnografskim muzejom i Karlovačkom pivovarom. Izložbu prate popratna događanja namijenjena isključivo odraslim posjetiteljima.