ZDRAVLJE NA TANJURU

Soja i tofu – što trebate znati o njima

13.02.2014 u 10:28

Bionic
Reading

Razmišljate li o uvođenju soje i tofua u svoju prehranu, evo što trebate znati o ovim zdravim namirnicama

Sojino meso (strukturirani biljni protein) ono je što ostane od zrna soje nakon što se iz njih izluči ulje. Postoji niz različitih proizvoda od soje poput: zrno soje, teksturirana soja, tofu, sojino mlijeko, tempeh, sojino brašno, sojini izdanci, sojino ulje, soja sos, miso te mnogi proizvodi.

Ovaj biljni proizvod ima više bjelančevina od nekih vrsta mesa, puno manje kalorija, a obiluje željezom i vlaknima. Proces pripreme je vrlo jednostavan. Koji god oblik soje imate, navlažite ga toplom vodom i pustite da odstoji desetak minuta. Nakon toga smjesu tretirajte kao meso.

Tofu je ustvari sir od sojinog mlijeka i vrlo je lako probavljiv. Ovaj proizvod nema masnoća i vrlo je siromašan u kalorijama. Tofu mnogima nije ukusan, ali radi se ustvari o kulinarskom čudu – u netretiranom obliku tofu ima vrlo blag okus, no brzo poprima okus začina i hrane s kojima se priprema.

Više o ovoj temi pročitajte na stranicama Ordinacija.hr.