Ovaj tanjur pašte namijenjen je istinskim ljubiteljima jednostavnih pučkih recepata. Zamislite mali stol, karirani stolnjak, bose noge na pješčanoj plaži i čašu obična, točena crnog vina
400 g svježih srdela
1 glavica luka
1 češanj češnjaka
60 g krušnih mrvica
3 žlice pinjola
kitica divljeg koromača
1 dl maslinova ulja
420 g debelih špageta
Priprema:
Srdelama očistite ljuske, odstranite glave i prepolovite ih. U široku tavu ulijte oko 1/2 dl maslinova ulja, sitno narezani mali luk, zgnječeni češanj češnjaka i prepolovljene srdele koje okrećite par minuta na laganoj vatri da se lagano isprže. Posolite i popaprite. Pazite da ništa ne zagori!
Posebno zagrijte jednu manju tavu, ubacite u nju na par minuta pinjole, malo ih popecite pa dodajte krušne mrvice. Sve zajedno još malo okrećite na vatri da se mrvice zazlate.
Skuhajte špagete al dente, procijedite ih i ubacite u tavu sa srdelama. Zatim dodajte dvije do tri žlice vode od kuhanja, pospite krušnim mrvicama i pinjolima, malo potucite i na kraju začinite sitno narezanim divljim koromačem. Od koromača koristite samo lišće jer su stabljike tvrde. Sve dobro promiješajte i poslužite uz dodatak svježe mljevena papra.
Savjet:
Ovo je pojednostavljena verzija čuvena sicilijanskog recepta. Kako biste se približili originalnom palermitanskom receptu, u prvoj fazi, kada se srdele okreću na ulju,
možete dodati tri do četiri fileta slanih srdela i 50 g namočenih bijelih grožđica. U originalnom su receptu nezaobilazne mlade (opet samo) grančice divljeg koromača, koje se dodaju špagetima dok se kuhaju. Prema tradicionalnom receptu, koristi se ista količina špageta i koromača.
Recept je preuzet iz kuharice Damire Skansi: Kuhajmo brzo i zdravo u izdanju Profila