Tportal testira

Stara škola donosi novi doživljaj hrane i atmosferu koja odmah osvaja

29.06.2024 u 07:30

Bionic
Reading

U malom mjestu Krasica, nedaleko od Buja i Grožnjana, nalazi se stara škola koja je godinama bila napuštena. Prošle godine je dobila novu namjenu i postala restoran s barom, nadopunjujući tako portfelj obitelji u čijem je vlasništvu i vinarija Clai

Subotnje predvečerje u Istri ima neku posebnu čaroliju koja se teško može opisati riječima. To je vrijeme kada sunce polako zalazi iza brežuljaka, obasjavajući vinograde zlatnom svjetlošću i stvarajući duge, mistične sjene koje se protežu preko maslinika. U takvom okruženju, ritam života usporava, a ljudi se okupljaju na terasama, uživajući u jednostavnim radostima - čaši lokalnog vina, svježim namirnicama, smijehu i razgovoru.

Poseban trenutak doživjeli smo dolaskom u Staru školu u Krasici. Ova preuređena škola, sada restoran i bar, dio je portfelja u koji spadaju i Vinarija Clai i Stanzia Baracija. Ušuškana u slikovitom krajoliku, Stara škola nudi atmosferu koja vas odmah osvaja - podjednako spektakular interijer i eksterijer, miris svježih namirnica koje se pripremaju u kuhinji, i gostoprimstvo koje čini da se osjećate kao kod kuće.

Hommage prošlosti

Kada smo zakoračili u Staru školu, osjetili smo spoj prošlosti i sadašnjosti, gdje stari drveni namještaj i suvremeni dizajn stvaraju harmoniju prostora. Restoran se prostire na dva kata i uključuje glavnu salu, kuhinju, šank koji izlazi na unutarnje dvorište i terasu restorana, barski dio za kušanje vina i koktela, vinski podrum te na prvom katu sobu za privatna događanja i terasu bara.

  • +4
Stara škola Izvor: tportal.hr / Autor: Toni Janjiš

Stara učionica sada je glavna sala, dok je zbornica postala soba za privatna događanja, dok su ostali detalji prilagođeni novom životu škole koja je bila napuštena od 90-ih godina. Paleta boja uključuje zemljane boje, uz uporabu prirodnih materijala koji stvaraju savršenu scenografiju za Priskinu igru.

Usluga bez kompromisa

Jedan od aspekata koji Stara Škola čini zaista posebnim je nevjerojatna usluga. Konobari i barmeni ovdje nisu samo ljubazni i profesionalni, već i izuzetno educirani. Njihovo poznavanje jelovnika, vina i koktela impresivno je, a svaki od njih s entuzijazmom dijeli priče o lokalnim sastojcima i inspiraciji iza jela. Posebnu pažnju privlače signature kokteli koji nose nazive školskih predmeta, poput "Likovni", "Povijest" i "Matematika". Svaki koktel je pažljivo osmišljen, s jedinstvenim okusima koji evociraju sjećanja na školske dane, ali u elegantnom, sofisticiranom obliku.

Chef Priska Thuring je srce i duša restorana Stara Škola. Njena strast prema kuhanju i duboko poštovanje prema lokalnim sastojcima čine svako jelo izuzetnim. S bogatim iskustvom i kreativnim pristupom, Priska spaja tradicionalne istarske okuse s modernim tehnikama, stvarajući nezaboravna gastronomska iskustva. Njena filozofija kuhanja temelji se na sezonskoj, lokalno nabavljenoj hrani, što se jasno osjeti u svakom tanjuru.

Koncept koji nas je oduševio

Chefica Priska Turing odrasla je u Kanadi, te je hommage odrastanju odlučila dati farm to table konceptom. Farm to table, ili "od farme do stola", je pristup gastronomiji koji naglašava korištenje lokalno uzgojenih, sezonskih namirnica izravno od proizvođača do potrošača. Restorani koji prate ovaj koncept nabavljaju svoje sastojke od lokalnih farmi, smanjujući potrebu za dugotrajnim transportom, što rezultira svježijom hranom s manjim ugljičnim otiskom. Korištenje sezonskih namirnica omogućava kuharima da ponude jela u skladu s prirodnim ciklusima, često rezultirajući boljim okusima i nutritivnim vrijednostima. Farm to table nije samo trend, već holistički pristup koji promiče zdravlje, održivost i zajednicu, stvarajući neraskidive veze između gostiju i restorana.

Jedna od najljepših karakteristika Stare Škole je koncept dijeljenja hrane. Meniji su osmišljeni tako da potiču goste na zajedničko uživanje u raznovrsnim jelima. Svaki obrok postaje društveno iskustvo, gdje se više manjih porcija dijeli među stolom, omogućujući svima da isprobaju različite okuse i specijalitete. Ova filozofija dijeljenja stvara toplu, obiteljsku atmosferu, potičući razgovor i zajedništvo. Uz bogat izbor lokalnih delicija, od predjela do deserata, svaki zalogaj je prilika za otkrivanje novih gastronomskih užitaka u ugodnom društvu.

Hrana u Staroj Školi pravi spektakl! Pod budnim okom chefice Priske Thuring, svaki tanjur pretvara se u umjetničko djelo. Meni se mijenja svakog tjedna, nudeći pet sljedova koji su uvijek svježi, sezonski i lokalno nabavljeni.

Najbolje tek dolazi

Stara Škola u Krasici nije samo restoran, već prava gastronomska avantura koja spaja prošlost i sadašnjost na najljepši mogući način. Pod vodstvom chefice Priske Thuring, uz pažljivo osmišljen interijer i arhitektonske detalje, ovo mjesto nudi jedinstveno iskustvo za sva osjetila. Fenomenalna usluga educiranih konobara i barmena, signature kokteli s nazivima školskih predmeta, te meniji prilagođeni dijeljenju hrane, čine svaki posjet nezaboravnim. Stara Škola je mjesto gdje se uživa u vrhunskoj hrani, dijeli dobra energija i stvara neprocjenjive uspomene. Ako tražite autentično iskustvo u Istri, ne tražite dalje – Stara Škola je destinacija koju ne smijete propustiti, a ja se zasigurno vraćam uskoro.

sve osim nogometa

Učitavanje...