Volite pržene krumpiriće ili prženi tost? Možda je vrijeme da se odreknete svoje ljubavi prema takvoj hrani
Svi već znaju da s hranom danas treba postupati oprezno. Čak i namirnice koje nisu nužno nezdrave mogu postati problematične kad ih obradite na visokim temperaturama. Evo s čim trebate biti posebno oprezni.
Polako s prženim krumpirima
Prženje u krumpiru uzrokuje stvaranje akrilamida – kancerogene supstance - pa se radije odlučite za salatu. Nisu dobri čak i ako ih sami pržite, a pogotovo ako su vam dragi jače prženi.
Bacite preprženi tost
Izgorio vam je tost ili ste ga namjerno jako ispržili? Bacite ga! Izgorjeli kruh sadržava također akrilamide pa nećete zdravlju učiniti uslugu.
Skladištenje krumpira
Nemojte sirov krumpir ostavljati u hladnjaku. To može povećati stvaranje akrilamida tijekom kuhanja tako da ih je bolje ostaviti u smočnici.
Birajte kuhanje na pari
Kada pripremate bilo koju namirnicu koja sadržava škrob poput krumpira, radije birajte kuhanje na pari. To je jamstvo da će u namirnici biti manje akrilamida.