Ako su vam pomalo dosadile klasične štrudle, nećete pogriješiti ako jabuke zamijenite kruškama i dodate sir i bademe
Iz kuhinje Ljiljane Nieder izašla su brojna slatka (i slana) mala remek-djela, a njezine odlične i do u detalje objašnjene recepte možete pronaći na stranici ljiljananieder.com i na Facebooku
Potrebni sastojci:
listovi za štrudlu: 9 tankih (250 g)
kruške: 600 g
svježi sir (20% m.m.): 300 - 400 g
žumanjak: 2
šećer: 4 žlice
korica limuna: 1
mljeveni bademi: 3 žlice
sitno nasjeckani bademi: 2 žlice
maslac, rastopljeni: 80 g
Priprema
Pećnicu zagrijati na 200°C. Na lim za pečenje staviti papir. Kruške oprati, odvojiti koštice i zajedno s kožicom narezati na kockice. Limun oprati, posušiti i naribati koricu. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka. Svježi sir izmiješati sa žumanjcima, kruškama, koricom od limuna, bademima i šećerom. Maslac rastopiti i ohladiti.
Jedan list za štrudlu staviti na radnu plohu, namazati rastopljenim maslacem, staviti drugi list, namazati maslacem, zatim staviti treći list. 1/3 nadjeva staviti na polovinu lista te zamotati. Krajeve stisnuti da nadjev ne iscuri. Postupak ponoviti i s drugim listovima tijesta.
Štrudle staviti na lim za pečenje i peći 20 minuta. Zatim izvaditi iz pećnice, premazati ostatkom maslaca te nastaviti peći još 10 minuta.