Sherry's grand opening
Izvor: Promo fotografije / Autor: Marija Gašparović
Sherry's grand opening
Izvor: Promo fotografije / Autor: Marija Gašparović
ZA ENO-GASTRO ZALJUBLJENIKE
SHERRY'S coffee&wine lab, novi je, maleni, ali već vrlo popularan zagrebački wine bar u srcu stare Trešnjevke koji je u samo dva mjeseca poslovanja osvojio srca mnogih Zagrepčana, ali i vinara, enologa, blogera, pisaca, pjevača, glumaca i ranih eno-gastro lovera
Bar vode Sherry i njen Šerif, odnosno Ivana Šeremet i Mario Šimunović, bez kojih ovaj bar, bez obzira na zavidnu ponudu vina, delicije za prste polizat i kreativno uređen prostor, nikad ne bi bio isti.
Ivana i Mario upoznali su se prije dvije godine. Ivana je godinama radila u poznatim marketinškim agencijama i u marketinškim odjelima velikih korporacija, a Mario nekoć davno kao ugostitelj i donedavno kao građevinar. Budući da marketing ima određeni 'rok trajanja' za živce mladih ljudi, a građevina blago rečeno propada u Hrvatskoj, odlučili su se pokrenuti vlastiti biznis. Kada su povezali svoja iskustva, znanja i vještine i stvari koje ih oboje svakodnevno iskreno vesele, nisu morali dugo razmišljati o smjeru - priča o kavi i vinu nametnula se sama po sebi.
Uz činjenicu da su ovakvi barovi trend, potvrda da su na pravom putu, bila je kada je Ivani prijateljica u znak ohrabrenja, poslala link s TED-a, gdje poznati pripovjedač i profesor ekonomije s Univerziteta Waterlooo Larry Smith tvrdi da se za uspješnu karijeru trebate držati onoga što uistinu volite i u čemu nalazite strast i zadovoljstvo. Ako se držite ovog vrlo jednostavnog pravila, mogućnost da nećete uspjeti minimalna je.
Kako su razmišljali o koncepciji ponude u baru... Hrvati se nikad nisu busali u prsa da rade savršenu kavu pa su se Sherry i Šerif odlučili za nepogrešivu talijansku kavu Illy koju i sami jako vole. Kada je o vinu i hrani riječ, situacija je potpuno drugačija pa tako i oni, kao i većina Hrvata, smatraju da bi Hrvatska trebala biti zemlja broj jedan na vinskoj i gastronomskoj karti svijeta. Budući da je Zagreb ipak naša metropola, uz oko 160 hrvatskih vinskih etiketa, u Sherry'su ćete pronaći i pokojeg stranca iz svih važnijih vinskih zemalja.
Od ukupno 200-tinjak etiketa, čak 30 toče na čaše što je prava rijetkost u nas, a ono što bi posjetiteljima trebalo biti najprivlačnije popularne su cijene vina i činjenica da uz vino dobiju i pokoji gratis zalogajčić, odnosno 'hrvatske tapase' kako ih je Ivanin iskusni tata Šeco nazvao. Uz vino ćete, dakle, od kuće uvijek dobiti nešto sitno za prigristi, i to ono što taj čas gazdama padne pod ruku. Bila to šačica maslina, keksići od ružmarina, sir feta ili topla focciaca... Budite sigurni da je pažljivo odabrano i jako ukusno.
Za one gladnije, u ponudi su sinjski pršut iz OPG-a Poljak, Matijević baranjski kuleni, slanina i mesni namazi Galović te sirevi poznate paške sirane Gligora i malo manje poznate, ali izvrsne sirane Vesna Loborika iz Istre. Sherry i Šerif će i dalje tražiti i uvoditi u ponudu razna vina i delicije, a poseban im je gušt pronaći neotkrivene hrvatske 'slatkiše' i pogurati njihovu popularnost kroz svoj bar.
Politiku cijena na vinima iskrojili su sa željom da bar zaista zaživi kao vinski, u kojem će uživati raditi i okupljati istomišljenike, drage goste, prijatelje i familiju, odnosno da ne završi kao obična 'birtija' u kojoj će se na kraju piti sve samo ne vina. Zarada na svim vinima u Sherry'su je jedinstvena i to vrlo simbolična, bilo da se radi o manje poznatom, ali izuzetnom Šemberu, popularnom Trapanu ili o jednoj Tomčevoj, odnosno Gravnerovoj amfori ili Tignanellu. Tako ćete kod Sherry i najmoćnije etikete piti po vrlo vjerojatno najnižim cijenama u gradu.
Ostatak ponude je, kao i kod svih drugih kafića, izvor zarade. Hrvatska je, naime, i dalje prvenstveno zemlja kavopija i pivopija i zbog toga u nas još ne postoji neovisan vinski bar u punom smislu te riječi, odnosno bar poput onih u svijetu koji uslužuju isključivo vina i hranu. Takav potez bi u Hrvatskoj, smatraju ipak bio previše hrabar idućih tko zna koliko godina.
Osim opisane ponude, ovdje će se redovito organizirati i događanja na temu vina i hrane pa su tako već odrađena gostovanja Vinarije Duboković, Wine Stationa Trapan i Korta Katarine, o čemu će vas Sherry detaljno izvještavati na nezaobilaznom Facebooku (facebook.com/sherryslab).
I zadnje, ali ne manje bitno, Sherry će povremeno svoj prostor ustupati mladim dizajnerima, ilustratorima i drugima umjetnicima, kao mjesto gdje se mogu pokazati, dokazati i predstaviti javnosti. U tom smislu je vizualni identitet i uređenje bara prepustila vrlo talentiranom interdisciplinarnom timu mladih ljudi s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu – Marini Stančev (vizualni identitet) i dvojcu Marija Ružić - Ivan Vukmanić (produkt dizajn).
Nedavno su im se pridružili i kolege Andrija Mudnić i Luka Reicher te ilustrator Hrvoje Orlović koji je oslikao zidove interijera. Sherry i Šerif i ovi divni mladi ljudi prepoznali su jedni druge i zajedno s guštom oblikovali i uredili bar u koji se, vjerujte, isplati zaviriti.