Ne znate više koja su pravila važna u pripremi tjestenine, kako se jede te s kojim umacima... Dvije kuharice iz Italije svima savjetuju što činiti i na koje mitove treba što prije zaboraviti
Maureen B. Fant i Oretta Zanini De Vita ponosne su autorice knjige 'Umaci i oblici: Tjestenina na talijanski način' (Sauces & Shapes: Pasta the Italian Way), a u njoj otkrivaju sve tajne o tjestenini. Za Yahoo Food otkrile su nekoliko mitova koji se vežu uz uživanje tjestenine i sve njene čari.
1. Pazite na sol
Znamo da pretjerivanje sa soljenjem nije dobro za organizam, ali tjestenina se ipak mora zasoliti. Na pola kilograma tjestenine dovoljno je dvije žlice soli u četiri do maksimalno pet litara vode.
2. Tajna je u umaku
Vjerujete li da je tajna zaista u umaku, uopće nemojte kupovati pastu. No, šalu na stranu, tajna je svakako i u kvalitetnoj tjestenini. Jednom prilikom kupite lošiju i bolju tjesteninu pa ih probajte da vidite kolika je razlika.
3. Špageti se jedu vilicom i žlicom
Zaboravite na ovaj mit i nemojte se uzalud mučiti jer mislite da jedete špagete prema bontonu. Špageti se mogu i trebaju jesti vilicom, a trik je samo u tome da ih lijepo namotate da se ne zaprljate.
4. Umak alfredo uz bilo koju tjesteninu
Ne, ovaj umak namijenjen je samo obliku fettuccinija. Također, umaku se ne dodaje ni piletina niti bilo koji drugi dodaci. Sastoji se od maslaca i svježe naribanog parmezana.
5. Salata i tjestenina
Mnogi će savjetovati da jedete što više povrća u svakoj prilici što je odlično za zdravlje, ali tjestenina se jede bez salate. Salata i bilo koja dodatna hrana samo će umanjiti savršen okus tjestenine.