TOP PET NAMIRNICA

Što trebate jesti u lipnju?

06.06.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Vrijeme je da se zimsko voće i povrće stavi na listu čekanja jer na red dolaze slasne namirnice poput trešanja, jagoda ili pak krastavaca i tikvica

Nakon zime i malog izbora voća i povrća, tržnice su svakim danom sve šarenije, a izbor sve bolji. Evo top pet namirnica koje morate iskoristiti u lipnju.

Trešnje

Prepune antioksidansa i s malo kalorija, trešnje su svakako na listi najboljih namirnica u lipnju. Zbog svojih nutrijenata trešnje nam pomažu kod nesanice i štite srce. Glasnogovornica Academy of Nutrition and Dietetics Angela Lemond podsjeća da su trešnje bogate likopenom, vitaminom C i vlaknima.

Krastavci

S glavnim sastavom vode od 96 posto malo koja namirnica može hidratizirati organizam kao krastavac. Također su bogati vitaminima C, A i K, a sadrže i magnezij, kalij te jako malo kalorija. Osim u salatama, ne zaboravite da se krastavci mogu kuhati kao varivo ili primjerice hladna juha od krastavaca.

Bamija

Možda nije poznata kao krastavci ili trešnje, ali bamija je jednako zdrava i ukusna. Također je super izvor vlakana, vitamina A, B6, C i K te magnezija i kalija. Možete ju pripremiti kao povrće s mesom, u varivu ili pohati kao tikvice.


Jagode
Ukusne i sočne jagode sada su vjerojatno najtraženije jer upravo traje njihova sezona. Sočne jagodice inače imaju puno vitamina C i B6, a jedna šalica ima samo 49 kalorija. Neke studije čak su pokazale da su jagode odlična namirnica za one koji žele smršavjeti jer imaju nutritivne sastojke koji ubrzavaju metabolizam, smanjuju apetit i pomažu u kontroli razine šećera u krvi. Postoji bezbroj recepata za fine i ukusne kolače s jagodama, a ovo je samo jedan primjer

Tikvice

U sto grama sirovih tikvica naći ćete samo 16 kalorija, a bogate su vitaminima i vlaknima odnosno manganom i vitaminom C te su vrlo dobar izvor magnezija, vitamina A, kalija, prehrambenih vlakana, folne kiseline, fosfora, bakra i vitamina B2. Možete ih pripremati na puno načina, od kombinacija s rižom, kao punjene tikvice ili ih pohati kao palačinke