NI NE SUMNJATE

Strašno je što prometne gužve čine tijelu

03.03.2014 u 16:51

Bionic
Reading

Da, puno je lakše i udobnije svakodnevno sjesti u automobil i odvesti se na posao. No što to čini našem zdravlju? Ova otkrića zasigurno vas neće umiriti

Mnogi od nas većinu vremena provode u automobilima. Vozimo se na posao i s posla, vozimo se u slobodno vrijeme, zapravo previše vremena provodimo u automobilu. A jeste li se ikada zapitali što to čini zdravlju? Odgovor na ovo pitanje dali su stručnjaci.

Raste šećer u krvi

Istraživanja pokazuju da svakodnevna vožnja u automobilu uzrokuje rast šećera u krvi. To nije nimalo dobra vijest s obzirom na to da visok šećer vodi do dijabetesa – jedne od najčešćih bolesti današnjice.

Raste kolesterol

Osim što raste šećer u krvi, redovita vožnja automobilom, odnosno vožnja na posao i nazad, uzrokuje i rast kolesterola. To je potvrdilo nekoliko istraživanja, a stručnjaci upozoravaju da je kolesterol siguran put do srčanih bolesti.

Raste rizik od depresije

Svakodnevna vožnja automobilom utječe i na psihičko zdravlje. Kako pokazuje istraživanje, redovita vožnja automobilom povećava rizik od depresije i anksioznosti. Smatra se da je to zbog nekretanja, ali i društvene izolacije.

Raste krvni tlak
Jedno američko istraživanje pokazuje da redovita vožnja automobilom uzrokuje i rast krvnoga tlaka. To je posljedica koja se javlja tijekom nekoliko godina redovite vožnje i posebno je zabrinjavajuća, jer visok pritisak vodi do srčanih bolesti te potencijalno moždanog udara.



Javljaju se problemi s nesanicom

Ne možete spavati? Razmislite koliko često se vozite. Istraživanje provedeno prije dvije godine pokazuje da 45 minuta svaki dan provedenih u automobilu utječe i na kvalitetu sna. Takvi ljudi su iscrpljeni, ali unatoč tomu loše spavaju i nerijetko pate od nesanice. I opet, uzrok je nekretanje.

Problemi s leđima
Očekivano, svakodnevna vožnja automobilom s vremenom počinje utjecati i na bol u leđima. Ako svakoga tjedna nekoliko sati sjedite na automobilskom sjedalu, možete vrlo brzo početi očekivati bol u leđima. Usto, javlja se i bol u vratu te ramenima. Ako ne vježbate redovito, s vremenom to može postati ozbiljan problem.