Keksi od samo triju namirnica najpoznatiji su u svom božićnom ruhu, nezamjenjivi na blagdanskom stolu, a zaista jednostavni za izradu. Čak i ako ne radite svoje božićne kolače, ovi nek vam postanu tradicija
300 g glatkog brašno
50 g šećera u prahu
200 g maslaca
(po želji 1 žličica ekstrakta vanilije)
Priprema:
Od ove smjese izradite tijesto sa što manje obrade (što duže obrađujete i mijesite tijesto, to će ono biti žilavije nakon pečenja). Stavite tijesto u prozirnu foliju i u hladnjak na 30min, da se ohladi i stvrdne.
Kada tijesto izvadite iz hladnjaka, tek kratko ga promijesite (hladnim rukama) te ga na pobrašnjenoj površini razvaljajte na debljinu oko 3 mm. Izrezujte tijesto rezačima za kekse u oblike po želji te ih stavljajte na lim za pečenje koji ste prethodno obložili masnim papirom.
Mali savjet: ako želite da vam se keksi ne šire i ne promijene oblik u pećnici, stavite ih (skupa s limom) u hladnjak na pet do 10 minuta prije pečenja.
Kekse pecite u pećnici na 180 C dok ne vidite da počinju dobivati blagu boju po rubovima (pet do devet minuta, ovisno o debljini i veličini keksa).
Kekse možete lijepiti pekmezom, ukrašavati royal icingom, fondantom, umakati u čokoladu, ali i poslužiti jednostavno 'bez ičega'.