Novo istraživanje donosi doista dobre vijesti – prema riječima znanstvenika, nar vrlo učinkovito štiti srce od visokog kolesterola, jača krvne žile te umanjuje rizik od srčanog i moždanog udara
Prema rezultatima novog istraživanja, šipak, odnosno nar, umanjuje štetne učinke nastale od junk fooda. Naime, biljne kemikalije koje se nalaze u naru, koje se nazivaju polifenoli, umanjuju štetu nastalu konzumacijom junk fooda u kardiovaskularnom sustavu, piše Daily Mail.
Prema riječima znanstvenika, dodatak prehrani napravljen od nara pomaže održati krvne žile zdravima, što je ključni korak u sprečavanju srčanog i moždanog udara. U prvoj studiji ove vrste, španjolski znanstvenici promatrali su učinke jedne pilule prepune biljnih kemikalija nara u cirkulaciji kod svinja čije su krvne žile uslijed hranjenja masnom hranom postale manje elastične, te su se počele čepiti i oštećivati endotel, unutarnji sloj krvnih žila.
Endotel je vrlo važan jer oslobađa tvari koje kontroliraju širenje i stezanje krvnih žila. Prva nastala šteta može biti ateroskleroza, otvrdnjavanje krvnih žila koje može dovesti do srčanog i moždanog udara.
U pokusu nad svinjama pokazalo se da uslijed hranjenja masnom hranom žile postaju manje elastične, a životinje proizvode manje dušikova monoksida, plina koji širi krvne žile te indicira druge probleme s krvnim žilama.
Na kongresu Europskog kardiološkog društva izloženo je da dnevna doza Pomanexa, dodatka hrani s 200 mg polifenola koji se zove punicalagins, umanjuje veliki broj tih štetnih učinaka. 'Obogaćivanje prehrane polifenolom od nara može pomoći u prevenciji i usporavanju endotelne disfunkcije, koja je među prvim znakovima ateroskleroze i moždanog udara', kaže doktorica Lina Badimon.
I prethodne studije pokazale su zdravstvene prednosti ovog voća. Tako je ranije ustanovljeno da nar snižava krvni tlak, poboljšava protok krvi u srcu, a kao jedno od najstarijih kultiviranih plodova, nar je simbol plodnosti, smrti i vječnosti.