Tehnički muzej Nikola Tesla

Svjetski Tjedan Svemira 2024 – "Planet na dlanu"

11.10.2024 u 09:32

Bionic
Reading

CroCube i Tehnički muzej Nikola Tesla s ponosom Vas pozivaju na bogat program obilježavanja Svjetskog tjedna svemira!

Ovogodišnje događanje pod nazivom "Planet na dlanu" održat će se u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu od 9. do 12. listopada i okupiti vrhunske stručnjake, znanstvenike i popularizatore znanosti iz Hrvatske i inozemstva. Uz uzbudljiva predavanja, rasprave i radionice, posjetitelji će imati priliku uživati u pratećoj izložbi inovativnih projekata i sudjelovati u zabavnom sadržaju i igrama.

Posebnu vrijednost ovogodišnjem događaju donosi dolazak svjetski poznatog profesora Jaana Praksa sa Sveučilišta Aalto u Finskoj. Njegov dolazak dodatno naglašava važnost svemirskih tehnologija u rješavanju globalnih problema, a njegovo predavanje pružit će publici jedinstvenu priliku da saznaju više o primjeni tih tehnologija u budućnosti. Zahvaljujući podršci naših sponzora, uspjeli smo dovesti ovog uglednog znanstvenika kako bi obogatio naš program i ukazao na ključnu ulogu satelita u očuvanju našeg planeta.

Program:

Četvrtak, 10. listopada u 20:00, Planetarij TMNT PUTOVANJE SVEMIROM Voditelj planetarija Zvonimir Drvar vodi vas kroz fascinantno predavanje o svemiru. Krenut ćemo od našeg Sunčevog sustava do rubova vidljivog svemira i istražiti zvijezde noćnog neba. Dotaknut ćemo se i teme klimatskih promjena. Ulaz je besplatan, a besplatne ulaznice dostupne su na blagajni muzeja. Rezervacije na 01 / 4844 - 050.

Petak, 11. listopada, 18:00 – 21:30 h, kinodvorana TMNT

  1. Astronautika danas i sutra Ante Radonić, popularizator znanosti Ante Radonić, dugogodišnji voditelj emisije Andromeda i popularizator astronautike, poznat je po svom strastvenom pristupu u približavanju svemirskih tema široj javnosti. U ovom predavanju predstavit će najnovija dostignuća u istraživanju svemira, razvoj svemirskih letjelica te kako te tehnologije oblikuju našu budućnost.
  2. Novosti misije CroCube Daniela Jović, voditeljica projekta CroCube Daniela Jović, voditeljica projekta CroCube, objasnit će dostignuća i izazove u razvoju i lansiranju satelita CroCube, te ispričati što nas čeka u bliskoj budućnosti.
  3. From student satellite to Earth Observation constellations Jaan Praks, izvanredni profesor, Sveučilište Aalto, Finska Jaan Praks, vodeći finski znanstvenik i osnivač istraživačkog projekta malih satelita u Finskoj, podijelit će svoje iskustvo u razvoju prvih finskih satelita. Njegova istraživačka grupa na Sveučilištu Aalto razvila je inovativne tehnološke platforme, od kojih su nastale tvrtke poput ICEYE i Kuva Space. U predavanju će istaknuti ključnu ulogu satelita u rješavanju globalnih problema poput klimatskih promjena, uz naglasak na tehnologiju SAR (Synthetic Aperture Radar) i njezinu upotrebu u praćenju bioraznolikosti.

Subota, 12. listopada, 18:00 – 21:30 h, kinodvorana TMNT

  1. Svemirsko (ne)vrijeme Karlo Bermanec, popularizator znanosti Karlo Bermanec, stručnjak za radiokomunikacije i popularizator znanosti, predstavit će što očekujemo od trenutnog 25. solarnog ciklusa i kako Sunčeva aktivnost utječe na naš planet. Predavanje će objasniti pojave poput solarnih oluja, kozmičkog zračenja i njihovih učinaka na satelite, komunikacijske sustave i klimatske promjene.
  2. Nucleus na rubu svemira Luka Nuić, osnivač Nucleus Aerospace Mladi inovator Luka Nuić, osnivač prvog hrvatskog studentskog svemirskog startupa, govorit će o razvoju prvih eksperimentalnih raketa u Hrvatskoj i iskustvima lansiranja meteorološkog balona Ventus 1. Predstavit će planove za razvoj suborbitalnih raketa i mogućnosti njihove primjene u znanstvenim istraživanjima atmosfere. Luka će istaknuti kako mladi timovi poput njegovog pridonose razvoju svemirske industrije i rješavanju ključnih klimatskih pitanja.
  3. Atmosfera kao dio opservatorija za opažanje gama-zračenja Dario Hrupec, astrofizičar, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Dario Hrupec, docent fizike i stručnjak za astročestičnu fiziku, govorit će o ulozi Zemljine atmosfere kao dijela gama-detektora za vrlo visoke energije. Predavanje će pokazati kako Čerenkovljevi teleskopi koriste atmosferu kao dio sustava za opažanje udaljenih kozmičkih pojava, te što nova generacija Čerenkovljevih teleskopa može donijeti u istraživanjima svemira.
  4. Uloga satelita u praćenju promjena u morskom okolišu Mario Špadina, izvršni direktor Seacras Mario Špadina, nagrađivani mladi znanstvenik, govorit će o korištenju satelitskih tehnologija za praćenje klimatskih promjena u morskom okolišu. Kroz napredne tehnike analize podataka, njegov rad omogućuje bolji uvid u antropogeni utjecaj na mora i oceane. Mario će predstaviti konkretne primjere iz Jadranskog mora i važnost satelitskog praćenja za zaštitu morskih ekosustava.

Prateći program:

Uz predavanja, posjetitelji će moći istražiti prateću izložbu i interaktivni program:

  • Udruga Euroavia predstavit će projekt izgradnje rakete za natjecanje EUROC 2025, uz prikaz modela rakete i novorazvijenog raketnog motora. Posjetitelji će moći doživjeti i uzbuđenje kroz simulator letenja, koji realistično prikazuje aerodinamičke sposobnosti borbenih zrakoplova.
  • Izložba meteorita privatnog kolekcionara Domjana Svilkovića, koja će prikazati fascinantne uzorke iz svemira.
  • Promatranje noćnog neba (11. i 12. listopada) uz Astronomsko Društvo Beskraj, koje će omogućiti promatranje zvijezda kroz teleskope (ovisno o vremenskim uvjetima).
  • Maketa satelita CroCube, uz detaljna objašnjenja projekta i tehnologije iza prvog hrvatskog satelita.
  • Prigodni pokloni uz podršku tvrtki poput Exevio iz Rijeke, Pulsar Labs, izdavačke kuće Dancing Bear te Tehničkog muzeja Nikola Tesla i CroCube tima.

Napomena: Ulaz na predavanja je besplatan

Lokacija i informacije:Tehnički muzej Nikola Tesla Savska cesta 18, 10000 Zagreb

Za više informacija posjetite: www.crocube.hr Kontakt: contact@crocube.hr, info@tmnt.hr te tel. 01/48 44 050