VJEČNE TOČKICE

Tako neodoljivo: Ovaj vječni uzorak iz 50-ih veliki je hit proljetne sezone

11.05.2024 u 16:05

Bionic
Reading

Nakon velikog povratka trendova koji su modnom scenom drmali početkom milenija, garderoba svjetskih fashionistica ostaje usidrena u vintage estetici, a nju ovog proljeća najbolje dočarava vječni uzorak točkica

Tek 1926. godine na kupaćem kostimu tadašnje Miss Amerike pojavio se ženstveni print točkica. Dvije godine kasnije ukrašavao je haljinu Disneyjeva lika Minnie Mouse, da bi 30-ih godina prošlog stoljeća postao dijelom svakodnevne garderobe.

Da ovaj klasik u svijetu uzoraka može biti itekako sofisticiran, početkom 90-ih na velikom platnu dokazala je Julia Roberts u kultnoj 'Zgodnoj ženi', kao i legendarna holivudska plavuša Marilyn Monroe u filmu 'Sedam godina vjernosti' iz 1955. godine.

U suprotnosti s popularnom estetikom tihog luksuza, točkice su pravo osvježenje, a sudeći po viđenim komadima s modnih pisti, nikada nisu izgledale tako elegantno.

Istaknute na prozirnim haljinama lepršavog dizajna talijanskog dvojca Dolce & Gabbana ili u formi midi suknje brenda Vivetta, točkice su ozbiljno zasjale u nadolazećim kolekcijama vodećih brendova na modnoj sceni.

Osim što je zavladao modnim pistama, uzorak točkica ostavio je trag na crvenom tepihu.

Na ovogodišnjoj dodjeli Oscara čak dvije slavne dame odabrale su glamurozne haljine ukrašene ovim klasikom u svijetu uzoraka.

Točkastim modelom iz nove haute couture kolekcije francuskog Diora posebnu pozornost izazvala je Jennifer Lawrence. Uzorak točkica, nespojiv s glamurom kakav tradicionalno nalaže crveni tepih, u slučaju 33-godišnje oskarovke pokazao se dobitnim.

Jennifer Lawrence Izvor: Profimedia / Autor: AMPAS / Zuma Press / Profimedia

S druge strane, glumica Leslie Bibb za novu dodjelu Oscara odabrala je lepršavi model halter ovratnika s potpisom talijanskog dvojca Dolce & Gabbana, u čijoj je skraćenoj verziji prethodno viđena glumica Emily Blunt.

Uzorak točkica postao je sveprisutan i u stajlinzima street style zvijezdi za vrijeme modnih mjeseci u svjetskim metropolama, što također govori u prilog njegovoj novoj popularnosti.

Trend točkica prepoznao je i jedan od najpopularnijih high street brendova, Zara, u svoju aktualnu ponudu ovih dana uvrstivši točkastu nasljednicu svoje hit haljine iz 2019. godine.