Ovo je jedna od onih torti s kojom je nemoguće pogriješiti, prikladna za različite prigode i okupljanja. Posebno je praktična u vrijeme blagdana kada nam nerijetko nedostaje vremena u kuhinji
Pripreme za blagdane samo što nisu krenuli, a jednostavni, no vrlo efektni recepti uvijek dobro dođu, posebice ako se radi o slasticama čiju krišku nitko neće odbiti. Osnova ove slasne čokoladne torte su palačinke i slatki ganache, sve prekriveno prženim lješnjacima.
Potrebni sastojci:
Za palačinke:
- 3 jaja
- 250 g brašna
- 500 ml mlijeka
- 50 g šećera
- Prstohvat soli
- Maslac
Za kremu:
- 600 ml slatkog vrhnja
- 400 g čokolade za kuhanje
- 30 g maslaca
- 100 g mljevenih lješnjaka
- 50 g grubo sjeckanih lješnjaka
- Za ukrašavanje:
- 50 g grubo sjeckanih lješnjaka
Priprema:
Palačinke:
Umutite mikserom sve sastojke osim maslaca.
Neprijanjajuću tavicu namažite maslacem i ispecite palačinke.
Ostavite palačinke poklopljene sa strane dok pravite kremu.
Krema:
Kremu napravite kao klasičan ganache: čokoladu razlomite ili nasjeckajte na sitne komade, a slatko vrhnje zagrijte do vrenja. Čokoladu prelijte zagrijanim vrhnjem.
Ostavite tri minute i dobro promiješajte kako bi se sastojci sjedinili. Zatim dodajte maslac i promiješajte.
Slaganje torte:
Na pladanja za posluživanje stavite jednu palačinku, premažite kremom i pospite mljevenim lješnjacima, a zatim poklopite drugom palačinkom te ponovite postupak. Slažite i mažite palačinke sve dok sve ne potrošite. Ostatak kreme namažite na vrh zadnje palačinke te posipajte krupno sjeckanim lješnjacima.