Mnogi nerijetko izbjegavaju pripremu ribe bojeći se kompleksnosti recepta i krajnjeg rezultata. No, za to doista nema razloga, posebice uz ovaj recept koji mog savladati čak i oni kojima kuhanje doista ne ide od ruke
Kada je riječ o pripremi ribe, najbolje je izbjeći kompliciranje i posegnuti za jednostavnim i provjerenim receptima. Jedan od onih koje svakako vrijedi isprobati je i ovaj koji uključuje pečene orade u kori od soli. Ovaka način pripreme omogućit će da riba zadrži svu svoju aromu i sočnost, no okus će biti vrlo blag te se lako kombinira s različitim preljevima.
Potrebni sastojci:
- 1,5 kg orade
- 2 kg krupne soli
Potrebni sastojci za umak:
- 200 ml maslinovog ulja
- 2 režnja češnjaka
- Vinski ocat
- 1 žlica nasjeckanog svježeg peršina
Priprema:
Očistite ribu, no ostavite ljuskice.
Dno posude za pečenje prekrijte debelim slojem soli.
Na sol stavite ribu, a zatim je prekrijte ostatkom soli te ga lagano navlažite vodom.
Posudu za pečenje poklopite i dobro zatvorite kako se tijekom pečenja ne bi gubile arome i okusi.
Ribu stavite peći u zagrijanu pećnicu na 30 minuta na 240 stupnjeva. Nakon tog vremena kora će se stvrdnuti.
Prilikom posluživanja koru od soli pažljivo razlomite kako ne biste razmrvili ribu. Poslužite bez kore i središnje kosti.
Priprema umaka:
Češnjak narežite na tanke ploške, kratko popržite na ulju, a zatim maknite s vatre.
Dodajte ocat i peršin.