Krem juhe sjajan su način da na stol u vrlo ukusno, a opet tako praktičnom obliku stavite zdravo i fino jelo. Krem juha od celera prava je bomba vitamina i finih aroma koju ćete s rado pripremat, ali i jesti
Celer pečen s malo komorača i češnjaka, a zatim pasiran s pilećom juhom i krumpirom čini fino predjelo ili lagani ručak. Za razliku od klasične pripreme povrtnih juha koja uključuje dinstanje povrća i krumpira na luku, ovaj recept nudi nešto lakšu i okusom bogatiju varijantu.
Potrebni sastojci:
- 8 velikih stabljika celera izrezanih na komade veličine 5 cm
- Pola lukovice svježeg komorača narezanog na komade veličine 5 cm
- 2 velika cijela režnja češnjaka
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice crnog papra
- 3 srednje velika krumpira, oguljena i nasjeckana na kockice veličine 2.5 cm
- 1,5 l pilećeg temeljca
- 120 ml vrhnja za kuhanje
- 2 žličice svježeg limunovog soka
- Sol i papar po ukusu
- Lišće celera i listovi komorača za ukrašavanje
Priprema:
U posudu za pečenje dimenzija 22x33 cm stavite narezani celer, komorač i režnjeve češnjaka. Dodajte sol, papar i maslinovo ulje te promiješajte da se sve dobro sjedini. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 40 do 45 minuta povremeno miješajući, dok rubovi povrća ne počnu rumeniti.
Dok se povrće peče, kuhajte krumpire u pilećoj juhi dok ne omekšaju, oko 10 do 12 minuta. Ostavite posudu sa strane da se malo ohladi.
Kada se povrće ispeče dodajte ga u krumpir i juhu. Pustite da se sve malo ohladi.
U blenderu ili uz pomoć štapnog miksera povrće usitnite. Dobiveni povrtni pire vratite u lonac i zakuhajte. Umiješajte vrhnje i limunov sok. . Po potrebi ponovno začinite i po želji ukrasite listovima celera i koromača.
ZA SVAKOGa PO NEŠTO