Poznati britanski chef koji se proslavio jednostavnim i brzim jelima često nadahnutima mediteranskom kuhinjom, ima odličan recept za preukusnu tjesteninu s tunjevinom koju će sigurno voljeti i vaša djeca
Popularni 'goli kuhar' uvijek nas iznova oduševi brzopoteznim receptima koje će lako pripremiti i potpuni početnici u kuhinji.
Ima li što klasičnije od tjestenine s tunjevinom? Ovaj za mnoge najdraži umak divno se sljubljuje s tjesteninom, a njegov bogat okus zadovoljit će i vaše najmlađe.
Pa ako niste znali što pripremiti za ručak ili večeru, ovo je jelo koje ćete sigurno još puno puta pripremati svojim ukućanima, a ima još jedan dodatni plus: ovaj umak možete i zamrznuti i po potrebi ga upotrijebiti kad ste u stisci s vremenom ili nemate volje za kuhanje. Jamie Oliver ovu tjesteninu je nazvao 'Buddyjeva tjestenina s tunjevinom' budući da je njegov 10-godišnji sin Buddy koji također već sad pokazuje sklonost kulinarstvu, obožava. Za ovaj superbrzi obrok trebat će vam oko 25 minuta.
Sastojci:
- 1 poriluk
- pola svježeg čilija (po želji)
- 1 češanj češnjaka (po želji)
- 1 x 400 g limenke cijelih pelata od rajčice
- 1 x 80 g konzerve tune
- 130 g tjestenine (npr. špageta)
- 2 grančice svježeg bosiljka
Priprema:
Bijeli dio poriluka prepolovite, operite i sitno narežite (zeleni lisnati dio sačuvajte za pripremu temeljca ili juhe). Prepolovite, očistite od sjemenki i sitno nasjeckajte čili (ako ga koristite), a češnjak ogulite i sitno nasjeckajte. Stavite veliku tavu za prženje na umjerenu vatru s pola žlice maslinovog ulja. U tavu dodajte nasjeckano povrće i kuhajte 5 minuta, odnosno dok ne omekša, redovito miješajući. Usitnite rajčice (ili ih samo malo razdvojite drvenom žlicom). Dodajte vode i ulijte u tavu.
Tunjevinu ocijedite i istresite pa dodajte prstohvat crnog papra i malo morske soli. Pustite sve da zavrije, a zatim smanjite vatru i ostavite da se krčka, redovito miješajući, dok se tjestenina kuha u velikoj posudi s kipućom slanom vodom prema uputama na pakiranju.
Tjesteninu zatim ocijedite i ostavite šalicu vode u kojoj se kuhala. Dodajte tjesteninu u umak, ulijte malo vode iz tjestenine kako bi se umak zalijepio, pa dobro promiješajte na vatri. Kad poslužite tjesteninu, dodajte sitno narezane listiće bosiljka pa pospite po vrhu i poslužiti uz naribani parmezan. Dobar tek!