Rižoto je uvijek rado viđeno jelo na stolu, a osim lake pripreme odlikuje ga i velike mogućnosti kombiniranja sastojaka. U hladnim danima prava je šteta propustiti uživati u pravim jesenskim okusima kao što je rižoto s gljivama
Rižoto potječe sa sjeverozapada Italije, a idealne vrste za pripremu ovog popularnog jela su su 'carnaroli' i 'arborio'. Trik za savršeno kremast rižoto je dodavanje temeljca malo po malo, a sam temeljac mora biti vruć dok je rižoto potrebno stalno miješati kako bi se oslobodio škrob.
Potrebni sastojci:
- 300 g od gljiva (najbolji izbor su svježi vrganji)
- 300 g riže okruglog zrna
- 1 mali luk
- 1 režanj češnjaka
- 4 čaše povrtnog temeljca
- 1 čaša suhog bijelog vina
- 50 g naribanog parmezana
- 60 g maslaca
- 4 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
- Sol
- Crni papar
- Ružmarin ili timijan
Priprema:
Gljive očistite i nasjeckajte na tanke ploške.
Na tavici s uljem, na srednje jakoj vatri, dinstajte gljive otprilike 5 minuta.
Dodajte usitnjeni češnjak i peršin te miješajte nekoliko minuta.
Prelijte vinom, pustite da prokuha još dvije minute, a zatim maknite s vatre.
U loncu zagrijte maslac i ostatak ulja te prodinstajte luk.
Dodajte rižu i umak od gljiva, dodajte malo vrućeg povrtnog temeljca, a zatim postepeno dolijevajte temeljac sve dok ga riža ne upije.
Na samom kraju dodajte parmezan, začinite ružmarinom ili timijanom po želji i poslužite.
ZA SVAKOGa PO NEŠTO