za prste polizati

Amerikanci je tradicionalno pripremaju za blagdane, a ovu slasticu koja osvaja okusom i vi ćete rado staviti na svoj blagdanski stol

24.11.2021 u 12:44

Bionic
Reading

Brzi, jednostavni i prije svega fini deserti uvijek su dobro došli, a ova pita s pekan orasima slastica je kojoj je teško odoljeti

Porijeklom iz Amerike, pekani su sušeno voće vrlo slično tradicionalnom orahu, no nešto tamnije boje i mekšeg, slađeg okusa. Upravo oni čine ključan sastojak finog kolača koji se tradicionalno priprema u SAD-u u posebnim prilikama, poput Božića i Dana zahvalnosti.

Potrebni sastojci:

Sastojci za tijesto:

  • 100 g maslaca
  • 50 g šećera u prahu
  • 165 g brašna
  • 30 g razmućenog jaja
  • Sastojci za nadjev:
  • 75 g pekan oraha (za nadjev)
  • Nekoliko cijelih pekan oraha ( za pokrivanje vrha)
  • 2 jaja
  • 50 ml javorovog sirupa
  • 15 g otopljenog maslaca
  • 75 g smeđeg šećera

Priprema:

Postupak za tijesto:

Pomiješajte maslac sa šećerom. Zatim dodajte jaje i na kraju brašno. Samo dobro miješajte, bez mućenja ili miksanja.

Ostavite tijesto da odstoji u hladnjaku pa ga razvaljajte na debljinu 2 - 3 mm i njime obložite kalup za tortu.

Postupak za nadjev:

Nasjeckajte pekan orahe i pomiješajte ih s ostalim sastojcima: jajima, sirupom, maslacem i šećerom.

Pečenje kolača:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Smjesu za nadjev rasporedite po podlozi torte. Po vrhu rasporedite cijele orahe. Pecite u zagrijanoj pećnici 20-30 minuta.