Brzi, jednostavni i prije svega fini deserti uvijek su dobro došli, a ova pita s pekan orasima slastica je kojoj je teško odoljeti
Porijeklom iz Amerike, pekani su sušeno voće vrlo slično tradicionalnom orahu, no nešto tamnije boje i mekšeg, slađeg okusa. Upravo oni čine ključan sastojak finog kolača koji se tradicionalno priprema u SAD-u u posebnim prilikama, poput Božića i Dana zahvalnosti.
Potrebni sastojci:
Sastojci za tijesto:
- 100 g maslaca
- 50 g šećera u prahu
- 165 g brašna
- 30 g razmućenog jaja
- Sastojci za nadjev:
- 75 g pekan oraha (za nadjev)
- Nekoliko cijelih pekan oraha ( za pokrivanje vrha)
- 2 jaja
- 50 ml javorovog sirupa
- 15 g otopljenog maslaca
- 75 g smeđeg šećera
Priprema:
Postupak za tijesto:
Pomiješajte maslac sa šećerom. Zatim dodajte jaje i na kraju brašno. Samo dobro miješajte, bez mućenja ili miksanja.
Ostavite tijesto da odstoji u hladnjaku pa ga razvaljajte na debljinu 2 - 3 mm i njime obložite kalup za tortu.
Postupak za nadjev:
Nasjeckajte pekan orahe i pomiješajte ih s ostalim sastojcima: jajima, sirupom, maslacem i šećerom.
Pečenje kolača:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Smjesu za nadjev rasporedite po podlozi torte. Po vrhu rasporedite cijele orahe. Pecite u zagrijanoj pećnici 20-30 minuta.