Ovo jesensko jelo koje se priprema u jednoj tavici oduševit će sve one u potrazi za malo drugačiji okusima, kao i ljubitelje aromatičnih jela
Tjestenina je sjajan izbor za fin i vrlo brzo gotov obrok, no to ne znači da morate isključiti nove, i pomalo neobične okuse i kombinacije. Hladni jesenji dani kao stvoreni su za ovaj recept koji uključuje karamelizirane kriške tikve, prepečene orahe i svježe listiće kadulje.
Potrebni sastojci:
- 15 maslinovog ulja
- Pola male butternut tikve, prerezane na pola, a zatim oguljene i narezane na polumjesece debljine pola cm
- ½ žličice naribanog svježeg muškatnog oraščića
- Prstohvat kajenskog papra, više ili manje – ovisno koliko volite ljutu i začinjenu hranu
- Malo soli
- Malo svježe mljevenog crnog papra
- 340 g tjestenine Linguine
- 115 g maslaca
- 220 g oraha, prženih do zlatne boje i grubo nasjeckanih
- 16 do 20 stabljika svježe kadulje s kojih ste skinuli svježe listiće
Priprema:
Pripremite tikvu: Zagrijte veliku tavicu na srednje jakoj vatri. Kada je tavica vruća, dodajte maslinovo ulje i smanjite vatru na srednju jačinu. Pirjajte kriške tikve u serijama, pospite otprilike jednom četvrtinom muškatnog oraščića i kajenskim paprom po ukusu, dodajte sol i papar. Pecite 3 minute s jedne strane, nagnuvši tavu tako da se kriške tikve oblože uljem, a zatim okrenite i ponovno pospite muškatnim oraščićem i kajenskim paprom. irjajte još 3 minute ili dok kriške tikve ne postanu prozirne i djelomično karamelizirane. Prebacite u posudu i ostavite sa strane. Ponovite s preostalim kriškama tikve.
U velikom loncu zakuhajte posoljenu vodu i skuhajte tjesteninu al dente prema uputama na pakiranju.
Dok se tjestenina kuha, rastopite maslac u tavici u kojoj ste pekli kriške tikve. Nakon što nestane pjena povremeno miješajte idućih 5 do 7 minuta ili dok maslac ne dobije orašastu aromu te poprimi prženu smeđu boju. Dodajte orahe i promiješajte da se sve poveže, a zatim dodajte i listove kadulje. Kada je tjestenina kuhana, hvataljkama premjestite rezance u smjesu od smeđeg maslaca i oraha, a zatim sve dobro promiješajte. Isključite vatru, a zatim dodajte prethodno prepržene kriške tikve i pomiješajte tako da se sjedine s tjesteninom.
Tjesteninu ravnomjerno podijelite u četiri zdjelice, začinite svježe mljevenim crnim paprom i poslužite.