Tko još nije čuo za Pavlovu? Kraljica proljeća i ljeta - kraljica laganih slastica. No mnogima omiljena televizijska voditeljica pruža svoj način pripreme za blagdansku varijantu, 'božićnu Pavlovu'
Blagdansko vrijeme mnogima je najdraže i zbog primamljivih mirisa i okusa koji izazivaju najljepše emocije koje asocijaciraju na topao dom i bezbrižno djetinjstvo. Božić stiže i bit će oko toga dosta priprema - kako dekorirati stol, što za ručak odabrati, što pokloniti dragim ljudima i ono neizbježno, koje kolačiće napraviti. Da bi olakšala pretragu za Božićnim slasticama, Karmela Vukov Colić nudi jedan recept ranije.
Sastojci:
- 4 bjelanjaka
- 220 g šećera
- 1 žličica bijelog octa
- 1 žlica vanilije (ili 1 vanilin šećer)
- 500 ml slatkog vrhnja
- 2 žl šećera u prahu
- 1 žličica vanilije
- bobičasto voće
- listići mente
Priprema:
Bjelanjke ostaviti 30 min na sobnoj temperaturi, a zatim tuči mikserom. Kad se počne stvarati snijeg, dodati 1 žl bijelog octa i (malo pomalo) 220 g šećera u prahu. Tuči dok se ne dobije sjajni, čvrsti šaum. Na papiru za pečenje, uz pomoć dvije posude, nacrtati vijenac. Tu stranu okreniti na lim.
Po ocrtanim kružnicama, uz pomoć 2 žlice, rasporediti smjesu. Pavlovu peči/sušiti 1 h u pećnici na 120 stupnjeva C, a potom ugasiti pećnicu i Pavlovu ostaviti unutra bar još 40 min. Ohlađenu koru premazati tučenim slatkim vrhnjem kojem treba dodati 2 žlice šećera u prahu i 1 žličicu vanilije. Po vrhu rasporediti bobičasto voće i listiće mente.