Vrlo malo ljudi ne voli liker od jaja, no onaj koji vaša baka radi uvijek je bolji od kupovnog pa stoga zasučite rukave i sami napravite svoje božićno piće
Priprema likera od jaja nije nikakva nemoguća misija koja od vas zahtijeva znanje kuhinjskih majstora, već samo malo božićnog raspoloženja i nekoliko lako nabavljivih namirnica. Ono što vas možda plaši u cijeloj priči su sirova jaja, no nema razloga za strah – skuhajte jaja dovoljno da ubijete bakterije, no nedovoljno da se stvrdnu.
Zagrijte vodu na 55 Celzijevih stupnjeva (ili kraće vrijeme na 70 Celzijevih stupnjeva) i stavite 'kuhati' jaja sljedeća dva sata. Ta spora metoda je sigurna, koliko protiv salmonele, toliko i u sprječavanju stvrdnjavanja unutrašnjosti jaja.
Trebat će vam šest velikih jaja, 225 grama šećera (što sitnijeg, to bolje), 180 mililitara viskija (ili bilo kojeg sličnog alkoholnog pića koje vam odgovara), pola litre mlijeka, 225 mililitara ruma (ili bilo kojeg sličnog alkoholnog pića koje volite) i oko 360 mililitara šlaga. Svako pojedinačno piće možete dodatno ukrasiti muškatnim oraščićem nakon točenja.
Jaja miksajte na nižoj brzini ili ručno dok nisu potpuno jedinstvena smjesa, zatim tijekom miješanja počnite dodavati šećer, viski, rum, mlijeko i šlag. Ako ne miješate sporo, na vrhu će vam se skupiti pjena (što ne želite).
Ostavite svoj liker od jaja preko noći u frižideru i sljedećeg dana već možete uživati u piću koje ste sami napravili.
Sretan Božić!