Blagdanski stol u vrijeme uskrsnih blagdana nezamisliv je bez tradicionalnih kolača poput kuglofa, pince ili orehnjače, ali bit će još ljepši ako pripremite koju čokoladnu deliciju i lagano voćno osvježenje
Svaka obitelj ima omiljene slastice koje se rade za blagdane. Uz nezaobilaznu pincu, kuglof, sitne kolačiće ili također tradicionalne poslastice kao što je orehnjača, ovog Uskrsa možete probati i nešto drugačije.
Čokoladna rolada
Uz malo mašte može se divno ukrasiti uskršnjim motivima pa krasiti blagdanski stol. Osim toga čokolada je uvijek dobro došla, za to nam ne treba poseban povod.
Potrebni sastojci za tijesto: 60 g kakaa, 60 ml vruće vode, vanilin šećer, 30 g maslaca sobne temperature, 140 g šećera, 7 jaja, pola žličice praška za pecivo
Za kremu: 200 ml vrhnja za šlag, 150 mascarponea, 2 velike žlice šećera u prahu, 1 mahuna vanilije
Za glazuru: 150 g čokolade, 50 g maslaca, 1 žlica meda
Priprema
Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. Na veliki lim za pečenje (onaj iz pećnice) stavite papir za pečenje i lagano ga namastite maslacem.
U manjoj zdjeli izmiješajte kakao, vruću vodu i maslac. Razdvojite žumanjke i bjelanjke u dvije zdjele. Žumanjke istucite s polovicom šećera i vanilin šećerom. Kad smjesa postane kremasta i blijedožuta, dodajte joj smjesu s kakaom i dobro izmiješajte. U posebnoj zdjeli istucite bjelanjke, a kad se počnu formirati mekani vrhovi, dodajte im preostali šećer pa tucite dok ne dobijete čvrst snijeg. Trećinu bjelanjaka dodajte u smjesu s jajima i kakaom te lagano promiješajte silikonskom špatulom. Dodajte i ostatak nježno miješajući da se ne stvore mjehurići zraka. Dobivenu smjesu istresite na pripremljeni lim i zaravnajte te stavite peći na 170 stupnjeva oko 15 do 18 minuta. Tijesto izvadite da se ohladi i prekrijte vlažnom kuhinjskom krpom.
Za glazuru rastopite čokoladu, maslac i med na pari i ostavite da se ohladi pa poslije prelijte.
Voćno osvježenje u čaši
Ova efektna i jednostavna slastica nikog neće ostaviti ravnodušnim, a za nju ćete trebati uložiti najmanje truda i vremena. Odaberite zgodne zdjelice, čaše ili manje staklenke te ih napunite kremom od mascarponea i vrhnja za šlag te svježim voćem i po želji ukrasite mljevenim suhim keksićima ili prepečenim listićima badema.
Za kremu: jedno vrhnje za šlag, mascarpone oko 250 ml, 2 žlice šećera u prahu, žlica ekstrakta od vanilije po želji
Istucite vrhnje za šlag do pola te mu zatim dodajte šećer, mascarpone i ekstrakt vanilije te istucite do kraja. U zdjelice poredajte red svježe nasjeckanog voća ili onog iz kompota, dodajte red kreme, pa ponovno red voća i ukrasite po vrhu komadića smrvljenih suhih keksića ili listića badema.
Profiterolima ćete oduševiti ukućane i svakog gosta
Lagani prozračni profiteroli s ukusnom kremom od vanilije i preliveni čokoladom poslastica su francuske kuhinje. Ako ih nikada niste radili, ne brinite jer ovaj je recept nije kompliciran i nećete pogriješiti.
Za tijesto: 250 ml vode, 125 g maslaca, 2 žlice šećera, 150 g brašna (oštrog), 4 jaja, prstohvat soli
U lonac ulijte vodu, potom dodajte šećer, sol i maslac te pustite da uzavre. U smjesu zatim dodajte brašno i miješajte oko minute na vatri kako bi se brašno skuhalo. Maknite tijesto s vatre i ostavite da se ohladi. U ohlađeno tijesto ubacite jedno po jedno jaje i miješajte električnom miješalicom dok ne dobijete povezanu smjesu. Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva, a na lim stavite papir za pečenje. Tijesto stavite u slastičarsku vrećicu te ga špricom (veličina oraha) nanesite na papir, pazeći na razmak da se ne bi dodirivalo tijekom pečenja.
Pecite oko 20 minuta te ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Za kremu: 500 ml mlijeka, pola mahune vanilije, 4 žumanjka, 150 g šećera, 50 g gustina, vrhnje za šlag
U mlijeko ubacite sastrugane sjemenke vanilije i dodajte praznu mahunu te zakuhajte. Kad mlijeko uzavre, izvadite mahunu. U međuvremenu istucite žumanjke sa šećerom i dodajte gustin te dobro promiješajte. U smjesu ulijte malo uzavrelog mlijeka i dobro promiješajte da nestanu grudice te dodajte ostatak mlijeka. Smjesu dobro promiješajte i vratite u lonac u kojem se kuhalo mlijeko te miješate na laganoj vatri dok se krema ne zgusne.
Prebacite kremu u drugu posudu i prekrijte plastičnom folijom da se ne uhvati korica te ostavite da se ohladi. U ohlađenu kremu dodajte istučeno slatko vrhnje. Ohlađene profiterole napunite pripremljenom kremom pomoću slastičarske vrećice s nastavkom za punjenje.
Za čokoladni preljev: 100 g tamne čokolade za kuhanje i 100 ml slatkog vrhnja
Slatko vrhnje zagrijte, zatim dodajte čokoladu te miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu kojom ćete preliti profiterole.