Manjak u novčaniku ne mora nužno značiti manjak u tanjuru jer s malo volje i dobrih začina od cijenom pristupačne i hranjivim tvarima bogate leće možete napraviti nekoliko ukusnih jela
Sama po sebi leća nije najukusnija, ali dodate li u vodu u kojoj je kuhate osim soli začine poput luka, češnjaka, lista lovora i drugog začinskog bilja, postat će vam omiljena mahunarka.
Leća vam može donijeti i uštedu energenata. Skuhate li veću količinu ove pristupačne namirnice, od toga možete pripremiti nekoliko različitih ukusnih jela.
Pirjanje leće koja će poslužiti kao temelj za druga jela
Sastojci
- 1/2 kilograma suhe zelene leće
- 2 lista lovora
- 6 češnja češnjaka
- 4 stabljike peršina
- luk, očišćen i razrezan po dužini
Upute
Leću isperite i stavite u veliku posudu sa svim ostalim sastojcima. Prelijte vodom, oko 8 centimetara iznad sastojaka. Kad proključa, smanjite vatru i pustite da se leća lagano pirja. Nepokriveno kuhajte od 20 do 25 minuta, dok ne omekša, ali ne da se pretvori u kašu. Ocijedite i odvojite začine.
Pečena povrtna salata s lećom i fetom (4 porcije)
Sastojci
- 2 srednje mrkve, oguljene i narezane na komade od dva centimetra
- veliki batat, oguljen i narezan na kockice od centimetra
- 1/2 crvenog luka, narezanog na ploške debljine 1 cm
- 6 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 225 grama kuhane leće
- 2 stabljike celera, nasjeckanog
- 50 grama sjeckanog lista celera
- 30 grama nasjeckanog svježeg špinata
- 6 grama nasjeckanog svježeg peršina
- 50 grama sjeckanog lista peršina
- 2 žlice sjemenki suncokreta (ili orašastih plodova po izboru)
- sok jednog limuna
- 75 grama zdrobljenog feta sira
- sol i papar
Upute
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva Celzija. Na veliki lim za pečenje stavite mrkvu, batat i crveni luk, prelijte žlicom maslinovog ulja i posolite. Pecite od 25 do 30 minuta ili dok ne poprime zlatnosmeđu boju i omekšaju, uz jedno prekretanje na polovici pečenja. Pečeno povrće stavite u veću zdjelu i dodajte mu kuhanu leću, celer, špinat, peršin i sjemenke suncokreta. Prelijte ostatkom maslinovog ulja i limunovim sokom. Lagano promiješajte te začinite solju i paprom. Na vrh dodajte zdrobljenu fetu i lagano promiješajte još jednom.
Varivo od leće sa začinom harissa (4 porcije)
Sastojci
- žlica maslinovog ulja
- 1/2 crvenog luka nasjeckanog na kockice
- 2 mrkve, oguljene i narezane na kockice oko centimetra
- 2 stabljike celera, narezane na kockice
- mali batat, oguljen i izrezan na komade do centimetra
- 2 češnja češnjaka, nasjeckana
- 400 grama rajčice, narezane na kockice
- žlica paste harissa (afrički pikantan i kiselkasti začin s aromom dima)
- 7 dl pilećeg temeljca
- lovorov list
- 75 grama kuhane leće
- 60 grama svježeg špinata
- sol i papar
- listići parmezana (neobavezno)
- svježi peršin, nasjeckan
Upute
U loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, mrkvu, celer i batat. Popržite kratko, oko pet minuta. Dodajte češnjak i pržite još minutu, a potom rajčicu, pastu harissa, pileći temeljac, list lovora i žličicu soli. Dovedite do vrenja i potom smanjite da lagano pirja te tako kuhajte 25 minuta, dok se ne skuha batat. Dodajte leću i špinat pa kuhajte dok špinat ne povene. Po potrebi dodajte sol i začine. Prije posluživanja ukrasite listićima parmezana i nasjeckanim peršinom.
Okruglice od leće s ricottom (oko 15 okruglica)
Sastojci
- 225 grama kuhane leće
- jaje, lagano tučeno
- 190 grama ricotte
- 25 grama naribanog parmezana
- 1/2 čajne žličice češnjaka u prahu
- žličica soli
- 60 grama krušnih mrvica
- pesto (kupljen u trgovini)
Upute
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva Celzijeva. Leću djelomično usitnite u multipraktiku pa dodajte jaje, ricottu, parmezan, češnjak u prahu, sol i krušne mrvice. Kratko provrtite još nekoliko puta dok se smjesa ne sjedini, a po potrebi sastružite dno posude multipraktika kako bi se izmiješali svi sastojci. Napravite kuglice veličine oko tri centimetra, pri čemu se možete poslužiti grabilicom za sladoled. Kuglice posložite na lim obložen papirom za pečenje i pecite oko 15 do 20 minuta, dok vrhovi ne postanu zlatnosmeđi. Poslužite preliveno pestom.