LAGANI RECEPTI

Tri ukusne i zasitne juhe koje ćete obožavati ove zime

12.11.2016 u 14:46

Bionic
Reading

Tijekom hladnih dana obično imamo više vremena za kuhanje jer nas sunčano vrijeme ne mami da vrijeme provodimo u prirodi, a što bi nas bolje moglo zasititi i okrijepiti ako ne tople juhe

Zimi nema toliko sezonskog svježeg voća i povrća pa zato treba iskoristiti ono što se nudi pa nije zgorega probati koji od ovih jednostavnih recepata i to s namirnicama koje su nam dostupne.

Juha od bundeve

Spada u omiljenu zimsku namirnicu jer je ukusna zdrava i povoljna. Bogat je izvor beta karotena, snažnog antioksidansa koji naš organizam štiti od utjecaja slobodnih radikala i jača imunitet, ali i vitaminima C, E, K, B1, B2, B3, B6, folnom kiselinom i mineralima. Treba li vam još koji razlog da ovih dana napravite toplu juhu od bundeve? Čak i ako ste početnik u kuhinji ili još nikada niste pripremali bundevu, ovu juhu spravit ćete poput pravog chefa. Intenzivniji okus dobit ćete ako bundevu narezanu na kockice prethodno ispečete u pećnici.

Sastojci:

1 kg muškatne bundeve
2 manje glavice luka
2 češnja češnjaka
2 mrkve
1 velika žlica maslaca
sol
papar
muškatni oraščić
povrtni temeljac

Priprema:

Bundevu narežite na komade, očistite je od sjemenki i ogulite koru pa je usitnite na manje kocke. U dubljoj posudi rastopite maslac i popržite nasjeckani luk. Kada luk dobije zlatnu boju dodajte nasjeckani češnjak. Sada je red na bundevu. Dodajte je s nasjeckanom mrkvom te zalijte pripremljenim temeljcem. Kuhajte dok bundeva ne omekša, maknite je s vatre i štapnim mikserom izmiksajte sve dok ne dobijete kremastu teksturu. Posolite, poparite i dodajte svježe naribani muškatni oraščić. Ako je juha previše gusta, dodajte malo vode.

Juha od luka

Radi se o klasičnom francuskom receptu, a kako je luk odličan saveznik tijekom hladnih dana i štiti naš organizam od prehlada, nije loše koji vikend pripremiti i ovu deliciju.

Potrebni sastojci:

50 g maslaca
1/2 kg crvenog luka narezanog na polovice ili četvrtine
4 češnja češnjaka
lovorov list
žlica maslinova ulja
čajna žlica šećera
velika žlica brašna
250 ml bijelog vina
litra temeljca
2 žličice nasjeckanog timijana
sol i papar,
naribani sir (140 g)
nekoliko kriški kruha, po mogućnosti francuza

Priprema:

Otopite maslac s maslinovim uljem u posudi s debelim dnom te dodajte luk narezan na četvrtine ili polovice, ovisno o veličini, i pržite poklopljeno desetak minuta. Dodajte šećer i kuhajte još dvadesetak minuta povremeno miješajući sve dok se ne karamelizira te posolite i poparite. Kada luk poprimi zlatnosmeđu boju, stavite nasjeckani češnjak, začine i brašno.
Povećajte temperaturu i miješajte postupno dodajući vino te vrući temeljac. Pokrijte i kuhajte 15-20 minuta.

Štapnim mikserom usitnite luk te prije posluživanja tostirajte kruh u gril-tavi. Juhu poslužite u vatrostalnim zdjelicama te u svaku stavite krišku-dvije kruha i pospite naribanim sirom. Nakratko pecite u pećnici, dok se sir ne rastopi.

Juha od leće

Leća je jako zdrava namirnica, sadržava proteine i zdrava vlakna, a budući da ne sadrži zasićene masnoće ni štetni (LDL) kolesterol, odličan je izvor topivih i netopivih vlakana zbog čega ćete se dulje osjećati sitima. Od minerala najviše sadržava kalcij, željezo, magnezij i fosfor, a od vitamina su u njoj najprisutniji C i B te folna kiselina.

Potrebni sastojci:

1 šalica crvene leće
žlica maslinova ulja
2 mlade ljutike ili mladi luk
4 češnja češnjaka
lovorov list
2 mrkve
2 manje svježe rajčice
sol i papar
peršin
majčina dušica
kurkuma
5 šalica vode ili povrtnog temeljca

Priprema

U dubljem loncu zagrijte maslinovo ulje i na njemu ispržite naribanu nasjeckani malu ljutiku (ili mladi luk ili glavicu običnog luka), dodajte nasjeckani češnjak i malo naribane mrkve te pirjajte na laganoj vatri dok luk ne omekša. Ostatak mrkve i rajčice nasjeckajte te s lećom ubacite u lonac. Podlijte temeljcem ili vodom te kuhajte na laganoj vatri dok se leća ne počne raspadati (nekih 20-ak minuta). U međuvremenu dodajte lovorov list i majčinu dušicu.

Dodajte sol i papar po želji te žličicu kurkume koja će juhi dati lijepu žutu boju, ali i obilje vitamina. Štapnim mikserom izmiksajte leću te po potrebi dodaje još malo vode ako je juha pregusta. Pospite svježe nasjeckanim peršinom za ukras i poslužite.