poželjet ćete se vratiti

U carstvu hladovine: Najbolje izletničke destinacije za bijeg od vrućeg gradskog asfalta

21.08.2024 u 09:45

Bionic
Reading

Većina putovanja unutar granica Hrvatske u toplijim danima uvijek je bila usmjerena na obalu, no odmor ne znači nužno sunce, more. Živopisna Brodsko-posavska županija odavno inspirira na putovanje po svojim pitoresknim krajevima. Ondje se ima uistinu svega za posjetiti i doživjeti, od netaknute prirode do mnogobrojnih aktivnosti i okusa koje će zadovoljiti svakog putnika. Donosimo prijedloge gdje uživati na istoku Hrvatske daleko od strke i buke, u carstvu hladovine, 'gdje usput postaje cilj'

Zahvaljujući raznovrsnom i bogatom sadržaju, Brodsko-posavska županija proteklih je godina opravdala svoje i više no zasluženo mjesto na turističkoj karti Hrvatske. Bez obzira volite li prirodu, povijest, kulturu ili gastronomiju, ondje ćete sigurno pronaći nešto za sebe, jer ta je županija sjajan izbor za svako doba godine.

Žitna polja, brojni vinogradi, mirisni kotlići s fišem ili čobancem i duh tradicije osjete se na svakom koraku. Mir i ugoda daleko od gradske vreve ono je što će vas opustiti kad stignete u Brodsko-posavsku županiju. Ovaj raskošni kraj obiluje nadaleko poznatim gostoljubivim domaćinima koji će vas dočekati otvorenog srca.

Značajke Brodsko-posavske županije

Brodsko-posavska županija jedna je od najužih i najdužih županija (117 km zračne dužine).

Smještena je u južnom dijelu slavonske nizine, na prostoru između planina Psunja, Požeškog i Diljskog gorja sa sjevera i rijeke Save s juga.

Obuhvaća prostor od 2.030 km2 što čini 3,59 % ukupnog teritorija Republike Hrvatske (56.542 km2) i po veličini je na 14. mjestu među hrvatskim županijama. Sjedište županije je u Slavonskom Brodu.

Jedan od najvećih aduta Brodsko-posavske županije je očuvana priroda koja nudi brojne mogućnosti za aktivni odmor.  

Adrenalinska šuma u Bebrini

U srcu zelenog raja, čarobna mjesta u Slavoniji nisu samo kulisa za fotografiranje, već tamo i mašta radi svoje, pa vam neće trebati dugo da vas ona odvede daleko u povijest. Adrenalinska šuma u Bebrini koja se nalazi iznad mjesta Podvinje, nekad zaboravljeno područje, danas je predivno mjesto i omiljeno izletište koje je ime dobilo upravo po bajci Ivane Brlić Mažuranić.

  • +22
TZ Brodsko-posavska županija Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Filip Beusan

Planinarska staza Dilj gora

Kada se spomene Slavonija, mnogima prva asocijacija nisu planinarske staze. No, tko je planinario u ovom dijelu Hrvatske zna kako je ta pretpostavka pogrešna. Dilj gora je najniži dio gorskog vijenca oko Požeške gore koji zatvara kotlinu s jugoistočne strane, povezujući Dilj goru s Krndijom i dijeleći Posavinu od Požeške kotline. Dva najviša vrha imaju jednaku nadmorsku visinu (461 m). Dilj gora je idealna za lijepe šetnje i planinarenje kroz šumovite brežuljke, uživanje u panoramskim pogledima i stvaranje čarobnih fotografiranja.

Sportsko rekreativni centar Poloj

Jedna od najljepših europskih riječnih plaža smjestila se uz rijeku Savu, koja se nalazi tri kilometra od centra Slavonskog Broda. Pješčana plaža u zelenom okruženju pravi je mali biser prirode do koje se može doći biciklom, automobilom ili šetnjom popularnim 'kejom'. Poloj je omiljeno okupljalište svih generacija zbog ponude raznih aktivnosti. Posjetitelji ondje mogu uživati na pekući roštilj ili se zabavljajući na boćalištu, igrajući odbojku, nogomet, košarku… Ondje se nalaze kafići, tuševi, a zbog mogućnosti da tamo povedete svoje četveronožne ljubimce, za koje tamo ima i poseban prostor za kupanje, idealno je odredište za cijelu obitelj.

Jezero Petnja

U bijegu od gradske buke i sparine, mnogi će pronašli svoju oazu u zelenoj raskoši jezera Petnja koje se nalazi svega sedam kilometara od Slavonskog Broda. Svjež zrak i šumske staze tik uz jezero stvaraju savršen zaklon od visokih temperatura, a opuštajuće šetnje pružaju potpunu relaksaciju. Jezero oduševljava izgledom, mogućnostima za ribolov, veslanje i druge sportove na vodi. Taj skriveni biser Slavonije ima svoje ljepote i tijekom svih godišnjih doba koje vrijedi istražiti.

Zanimljivost

U Slavonskom Brodu nalazi se najduži most za pješake u Hrvatskoj, poznat kao 'Most mladosti'.

Most prelazi rijeku Savu i spaja Slavonski Brod s Bosanskim Brodom u Bosni i Hercegovini. Izgrađen je 2002. godine, a dugačak je 420 metara. Šetnja preko ovog mosta pruža prekrasan pogled na rijeku i okolne krajeve, te je omiljeno mjesto za šetnju i rekreaciju među lokalnim stanovništvom i turistima.

Izletište Strmac

Svježi zrak i bajkovita priroda izletišta Strmac (nalazi podno Psunja uz potok Šumetlicu) u ovim sparnim danima pružit će ugodan boravak i odmor. Izletište je okruženo miješanom šumom crnogorice i bjelogorice što mu daje jedinstven karakter. Pogodno je za kampiranje, obiteljske, društvene izlete i relaksaciju. Uređene planinarske staze te potok Šumetlica uz kojeg se nalazi umjetno jezero (idealno za osvježenje u vrućim ljetnim mjesecima), prava su oaza mira i spokoja. Tu je i izgrađena ljetna pozornica za koncerte i stalno je mjesto održavanja tradicionalnih moto susreta.

Stoga, odlučite li uzeti predah od gradske vreve i smoga, zaputite se u smjeru Brodsko-posavske županije i nećete požaliti. Vrijeme provedeno tamo, zahvaljujući netaknutoj prirodi i ljepotama, u kombinaciji s bogatim i raznolikim sadržajem, koje taj kraj pruža, pamtit ćete do kraja života. Boravak u županiji koja je toliko blizu da je gotovo pa 'usput' zadovoljit će svačije želje i potrebe, a nakon povratka kući jedino što će vam biti na pameti je da se vratite ponovno. I to čim prije...

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s TZ Brodsko - posavske županije.