PRIVLAČE OKUSOM I IZGLEDOM

U želji da ponudi kvalitetan, zdrav i uravnotežen obrok, Ivana je pokrenula biznis sa salatama, potpuno drugačiji od svega viđenoga

09.07.2019 u 11:42

Bionic
Reading

Nakon povratka iz Dubaija, u kojem je pet godina živjela sa suprugom i dvoje male djece, ekonomistica Ivana Šiškić odvažila se pokrenuti biznis sa salatama koje su sve samo ne ono na što smo navikli. Sa suprugom Dubravkom Ivana je pokrenula tvrtku Salate.hr u sklopu koje proizvode četiri visokokvalitetne salate čije je nutritivni sastav dostatan da zamijene glavni obrok. Čini se da se trud isplatio jer bolje salate dugo nismo okusili

Supružnici Ivana i Dubravko Šiškić u Dubaiju su upoznali različite vrste prehrane i isprobali neobične kombinacije namirnica te su ih nakon prvotne prilagodbe uvrstili u svoju prehranu. Nakon povratka u Veliku Goricu, odakle su oboje rodom, došli su na ideju pokrenuti vlastitu tvrtku. Tako je nastao startup Salate.hr te iz dana u dan ima sve veći odjek među Zagrepčanima.

'Ideja se rodila iz potrebe za kvalitetnom i uravnoteženom prehranom tijekom radnog dana, kad ljudi nemaju vremena otići u restoran i pojesti kvalitetan obrok. Na raspolaganju im ostaju dvije opcije, naručiti gablec putem dostave ili samostalno pripremiti obrok kod kuće i ponijeti ga na posao', rekla je za tportal Ivana Šiškić.

Analizom tržišta došli su do spoznaje da u Hrvatskoj ne postoje obroci u takozvanom pakiranju to go, s naglaskom na kvalitetne i svježe namirnice, pa su to odlučili promijeniti.

'Mnogi u želji da uštede na dnevnoj potrošnji pribjegavaju pripremi obroka kod kuće, no mnogi brigu o dnevnim obrocima žele prepustiti drugima. Smatramo da su naše salate savršena zamjena i za najzdraviji obrok koji možete pripremiti doma te kao takve sigurno imaju mjesta na vašem meniju barem dva, tri puta tjedno. Nudimo kvalitetan i uravnotežen obrok koji sadrži pomno odabrane namirnice vrhunske kvalitete, bez aditiva i konzervansa, te spreman za konzumaciju kada vi to trebate i želite', objašnjava Ivana, priznajući da su ona i suprug dugo radili na pokretanju cijele ove priče.

  • +8
Ivana Šiškić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Uskoro planiraju pokretanje web shopa

Dugo su razvijali i pripremali koncept i dizajn, a posebno vrijeme uložili su u kreiranje recepture proizvoda. Od konkurenata se prvenstveno razlikuju po inovativnom načinu pripreme koji na najzdraviji način obrađuje namirnice, a u isto vrijeme zadržava njihovu nutritivnu vrijednost. Također koriste vrhunske tehnologije za skladištenje i dehidraciju kako bi namirnice bile u savršenom stanju.

'Od IT tehnologija koristimo internetske aplikacije u oblaku za knjigovodstvo i proizvodnju. Office i e-mail također koristimo u oblaku. Posebno smo ponosni na ideju razvijanja vlastitog softvera, koji će u budućnosti biti nositelj našeg franšiznog poslovanja', rekla je Ivana te priznala kako bez interneta Hrvatskog Telekoma, koji pružanjem najbolje mreže omogućava svojim korisnicima da ostvare svoje snove, ne bi uspjeli realizirati i unaprijediti biznis. Pristup najnovijim tehnologijama važan je preduvjet za kvalitetniji i jednostavniji život te stvaranje i razvoj vlastitih poslovanja. Upravo zato najbolja mreža i brzi internet moraju biti dostupni u svakom kutku Hrvatske kako bi svi već danas živjeli bolje, uspješnije i kvalitetnije, stvarajući tako bolju budućnost za sebe, a i za društvo u cijelosti.

Ivana Šiškić, salate.hr Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Trenutno se njihove salate mogu kupiti u maloprodajnim trgovinama zdrave hrane i ugostiteljskim lokalima ili naručiti putem Instagrama, no Ivana otkriva kako uskoro planiraju otvoriti web shop u kojem će ih biti moguće direktno naručiti, a one će biti dostavljene kupcu na željenu adresu.

Zagrepčani trenutno mogu isprobati četiri salate

U ponudi su trenutno dostupne četiri salate - Mavocado, Marokanska, Wabi-Sabi i Mediteranska. Svaka od njih posebna je na svoj način, a sve četiri pokrivaju različit spektar, kako okusa, tako i raznolikost namirnica koje sadrže. Zanimljivo je da ni jedna od četiri salate nema meso ili ribu kao dodatak, pa su pogodne za vegetarijance ili jednostavno za sve one koji se žele najesti, ali ne i imati osjećaj težine i napuhnutosti nakon jela.

'Svaka od naših salata kreirana je kao potpun obrok, a namirnice su izabrane na način da tvore skladnu cjelinu vrhunskog okusa, ali i potpuno uravnotežene nutritivne vrijednosti', objašnjava Ivana.

Ivana i suprug Dubravko periodično mijenjaju svoje favorite, ovisno o raspoloženju i godišnjem dobu, dok 10-godišnja kći Eva obožava eksperimentirati s hranom i veliki je gurman. Njena omiljena salata je Wabi-Sabi, inspirirana Japanom, dok je 6-godišnjem sinu Dominiku najfinija Mavocado, osvježavajuća i pomalo egzotična salata u kojoj dominiraju okusi manga, avokada i feta sira s ukusnim preljevom od senfa, meda i octa. Mavocado je i naš osobni favorit.

'Mediteranska salata je zbog kombinacije namirnica definitivno favorit bakama i didi, a on kaže da se sa svojih gotovo 70 godina 'navukao' na salate te su mu one sada sastavni dio barem jednog obroka u danu, i to svaki dan. Marokanska je pak zanimljiva jer je inspirirana okusima Afrike te u njoj do izražaja dolazi hrskavost sirove cikle i al dente kuhanog batata s grožđicama i slanutkom, što je sve odlična baza za njen ljuti umak', otkriva nam Ivana.

Salate privlače i okusom i izgledom

Salate dolaze u praktičnom plastičnom pakiranju, a namirnice se slažu slojevito, tako da i vizualno dolaze do izražaja pa ih je nemoguće ne uočiti na polici.

'Ono što je bila vodilja pri dizajnu pakiranja to je da na transparentan i vrlo jednostavan način pokažemo sve namirnice koje sadrži pojedina salata. Ljudi moraju i žele znati što jedu i mi im slaganjem namirnica u tzv. layerima to i nudimo. Iz tog su razloga naše salate pakirane u posebno dizajnirane posude iz kojih ih je moguće konzumirati bilo da sjedite, bilo da ste u žurbi i hodate. Naše salate teže 375 grama, što je dovoljno za prosječan dnevni obrok', tvrdi Ivana.

Umak je odvojen od ostalih namirnica, što vam omogućuje da sami kreirate intenzitet okusa tako što ga dozirate prelijevanjem preko salate, a nakon toga protresete je kako bi se sve namirnice prožele i bile spremne za obrok.

ZA SVAKOGa PO NEŠTO

Ne znate što biste kuhali? Tportalova slana kuharica krije recepte koji će oduševiti i najizbirljivije

Pogledaj galeriju

Naglasak je na kvaliteti namirnica

Najvažniji dio u koji je uložena posebna pažnja kvaliteta je namirnica. Sve one koje se nalaze u salatama dolaze od lokalnih hrvatskih proizvođača, izuzev manga ili avokada koji ne uspijevaju u našem podneblju.

'Proizvodni ciklus zahtijeva stalnu dostupnost namirnice u kontroliranoj kvaliteti cijele godine. Žao nam je što namirnice koje neki manji hrvatski proizvođači proizvode u vrhunskoj kvaliteti nisu dostupne cijele godine, već samo sezonski. Nadamo se da će investicije u poljoprivredi potaknuti veći broj ljudi da krenu u ozbiljnije poslovne projekte i lokalno ponude vrhunske namirnice', rekla je Ivana.

Hrvati na salate još uvijek gledaju kao na prilog

Puno ljudi u Hrvatskoj na salate gleda kao na prilog, a ne kao na cjelovit obrok. Upravo tu iskrivljenu viziju Ivana i Dubravko Šiškić nastoje izmijeniti u svijesti potrošača. Sve svoje salate razvili su u suradnji s nutricionistima ne bi li došli do savršeno balansiranog obroka kojim će tijelo dobiti svih devet nužno potrebnih aminokiselina.

'Raznolikost biljnih namirnica koje se nalaze u salatama pruža mnoge esencijalne aminokiseline za koje se vjeruje da postoje samo u hrani životinjskog porijekla. Esencijalne aminokiseline su sastavni dio proteina koji naše tijelo ne može proizvesti i moramo ih unijeti kroz hranu. Ako obrok baziran na biljkama kreirate na način da razmišljate o sastavu aminokiselina, minerala, vitamina te cjelovite nutritivne slike, on će biti cjelovit i najzdravija opcija koju možete odabrati', objašnjava Ivana.

Sve njihove salate sadrže svježe namirnice koje samim time što su sirove sadrže veliku količinu nutritivnih vrijednosti, a grahorice i žitarice termički se obrađuju do savršenstva.

'Naše salate se tako zovu, no zapravo predstavljaju hladan obrok prepun povrća, grahorica i žitarica. Poprilično smo mesna nacija te ljudi kod nas općenito jedu premalo namirnica biljnog porijekla. Previše se konzumira previše procesuirana hrana koja sadrži ogromne količine aditiva i konzervansa', ističe Ivana.

Njihov cilj je osvijestiti ljude da salata ne znači nužno zelenu ili kupus salatu. Njihovi proizvodi su puno više od toga i najmanje sadrže takozvanu zelenjavu, u što smo se uvjerili i sami. Nakon konzumacije neke od njihovih salata bit ćete siti i do nekoliko sati.

Za više inspirativnih priča iz svijeta boljih mogućnosti posjetite www.izsvijetaboljihmogucnosti@t.ht.hr