Ove ukusne polpete od kvinoje mogu biti glavno jelo, prilog, sastavni dio toplo-hladne salate, a odlične su u pecivu s umakom od jogurta i limuna ili humusom
Kako biste uštedjeli na vremenu, kvinoju skuhajte dan prije i ocijeđenu savite u hladnjak. Ova kvazižitarica odličan je izvor minerala i vitamina, a sjajan je dodatak za salate i variva. No od nje se mogu spremiti fine polpete u kojima će uživati svi ukućani. Bez obzira odlučite li se na crvenu ili bijelu kvinoju, nećete pogriješiti.
Potrebni sastojci:
100 g kvinoje
1 jaje
prstohvat soli
malo papra
nasjeckani peršin
3 režnja češnjaka
manja glavica luka
2 velike žlice naribanog parmezana
rušne mrvice
maslinovo ulje
manja mrkva
Priprema
Kvinoju isperite u cjediljci pod mlazom hladne vode kako bi se isprao saponin koji daje gorak okus. Kuhajte je u posoljenoj vodi 30-40 minuta. Kad je skuhana, iscijedite vodu i kad se ohladi, uspite je u zdjelu.
Dok se kvinoja kuha, nasjeckajte luk, češnjak i sitno naribajte mrkvu te dinstajte na maslinovu ulju dok luk ne omekša i poprimi zlatnu boju.
Zajedno pomiješajte luk, češnjak i mrkvu, ohlađenu kvinoju te u zdjelu dodajte papra, parmezan, razmućeno jaje i nasjeckani peršin te, ukoliko je smjesa prevlažna, dodajte malo krušnih mrvica.
Polpete oblikujte dlanovima i lagano ih uvaljajte na krušne mrvice kako bi se što manje lijepile. Pecite ih u tavi u koju ste dodali žlicu-dvije maslinova ulja. Gotove su kad poprime zlatnosmeđu boju.