Sigurno vam se već dogodilo da vam prijatelji jave da stižu za pola sata, a vi nemate pojma čime biste ih ponudili. Hladnjak je pomalo presušio jer već treći dan odgađate kupovinu, a vi ste lagano na rubu očaja? Nema mjesta panici - donosimo vam nekoliko brzih i ukusnih rješenja koja će umiriti glad vaših gostiju, a vas spasiti neugode
Čak i ako niste neki kuhar za pohvalu, ove kulinarske ideje gotove u svega petnaestak minuta sigurno će oduševiti vaše ukućane i goste. Pripremili smo nekoliko slasnih zalogaja s namirnicama koje se nalaze u većini kućanstava, poput narezaka, kobasica, tostova, sira ili krekera, a na vama je da pomno pratite svaki od tri koraka, koliko vam je potrebno za pripremu, te da izdvojite omiljene ukusne zalogaje kojima želite iznenaditi svoje sljedeće goste.
Mini pizze na podlozi od tikvica
Sastojci:
- tikvica
- 125 g PIK Zlatne kuhane šunke
- sir za pizzu
- dimljeni sir s paprikom
- svježi peršin ili origano
- 50 ml pasirane rajčice
- sol
Priprema:
Tikvicu dobro operite i posušite. Narežite na kolute debljine jedan centimetar te ih prepecite s obje strane na roštilju ili grill tavi. Tikvice zatim odložite sa strane i na njih posložite željene sastojke.
Kombinirajte sir za pizzu i dimljeni sir s paprikom radi okusa, pasiranu rajčicu s malo soli, peršin ili svježi origano te PIK Zlatnu kuhanu šunku kao mesni dio ovih mini pizza.
Zlatnu kuhanu šunku možete narezati na trakice ili kolutiće.
Ako tikvice pripremate na roštilju, vratite ih nazad na rešetku, a ako ih pripremate kod kuće, stavite ih na maksimalnu temperaturu u pećnicu na nekoliko minuta, dovoljno da se sir otopi. Mini pizze poslužite tople kao predjelo ili finger food.
Grisini s mortadelom
Sastojci (za dvije osobe):
- 150 g PIK Mortadele
- pakiranje grisina
- 200 g svježeg sira sa začinima (vlasac, bosiljak, majčina dušica, metvica ili drugi začini po želji)
- nekoliko stabljika vlasca
Priprema:
Sitno nasjeckani vlasac, bosiljak, majčinu dušicu, metvicu ili druge začine po želji promiješajte u posudici sa svježim sirom. Zatim dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja i sve promiješajte dok se ne sjedini u finu kremastu masu. Na šnitu mortadele stavite sir sa začinima i grisine te sve zamotajte i učvrstite vlascem.
Šarena salata s Pečenom šunkom
Sastojci:
- glavica salate (po izboru)
- 125 g Pečene šunke
- 100 g mini mozzarele
- 200 g cherry rajčica
- pakiranje crnih maslina
- tostirani kruh
- maslinovo ulje
Priprema:
Odaberite dvije različite lisnate salate prema svom ukusu, dodajte im cherry rajčice i mini mozzarellu. Okuse podignite crnim maslinama te sve pojačajte tostiranim kruhom narezanim na kockice i šunkom narezanom na deblje trakice. Začinite začinima po želji.
Rolice s Kranjskom kobasicom
Sastojci:
- 8 komada PIK Kranjske kobasice
- 450 g glatkog brašna
- kocka svježeg kvasca
- 80 ml tople vode
- 180 ml toplog mlijeka
- 1,5 žlica šećera
- 2 jaja
- žlica soli
- 4 žlice omekšanog maslaca
- vrećica tortilja čipsa
- jaje za premazivanje
Za umak od senfa:
- ¼ šalice majoneze
- ¼ šalice grčkog jogurta ili kiselog vrhnja
- 2 žlice senfa
- žlica sjeckanog peršina
Priprema:
U većoj posudi pomiješajte brašno, sol i šećer. Namrvite svježi kvasac u toplu vodu. Kad se aktivira, dodajte ga u mješavinu s brašnom. Potom dodajte jaja i mlijeko pa zamijesite tijesto. Zatim dodajte omekšani maslac i mijesite dok tijesto ne postane mekano i glatko. Posudu prekrijte krpom i ostavite na toplom mjestu sat vremena, da tijesto udvostruči volumen.
Potom ga podijelite na dva dijela. Svaki razvaljajte u oblik pravokutnika pa ga razrežite na četiri jednaka dijela. Svakom četvrtinom tijesta omotajte jednu Kranjsku kobasicu tako da najprije prekrijete krajeve kobasice, a potom savinete tijesto prema unutra i spojite obje stranice na sredini. Usitnite tortilja čips tako da ga zdrobite rukama u zatvorenoj vrećici i istresite u duboki tanjur. Svaku rolicu premažite umućenim jajetom, a potom uvaljajte u razmrvljeni tortilja čips. Rolice posložite na pleh koji ste obložili papirom za pečenje pa ih stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva. Pecite oko 15 minuta, odnosno dok ne postanu hrskave i zlatne boje. Kad su gotove, izvadite ih iz pećnice i pustite da se malo ohlade prije nego ih narežete. Poslužite kobasice s umakom od senfa.
Lisnati jastučići s Finom šunkom
Sastojci (za 12 komada):
- 450 g lisnatog tijesta
- 150 g PIK Fine šunke
- 200 g svježeg špinata
- 250 g ricotte
- 100 g tvrdog sira (gauda)
- sol, papar
- muškatni oraščić
- jaje
Priprema:
Razvaljajte lisnato tijesto pa ga narežite na 12 kvadrata dimenzija 10×10 centimetara.
Upalite pećnicu i zagrijte je na 200°C dok pripremate nadjev.
Usitnite svježi špinat, a Finu šunku narežite na kockice. Sve pomiješajte sa sirom ricotta. Dodajte sitno naribanu gaudu pa dobro začinite i promiješajte nadjev.
Jušnu žlicu nadjeva stavite na sredinu svakog kvadrata lisnatog tijesta. Zavrnite mu rubove prema sredini pa ga premažite razmućenim jajetom kako bi prilikom pečenja jastučići dobili lijepu zlatnu boju. Pecite 18 do 20 minuta i poslužite ih tople.
Arancini sa Šunkom u ovitku
Sastojci:
- 125 g PIK Šunke u ovitku
- 250 g riže
- 700 ml vode
- 65 g sira (ribanac)
- 35 g maslaca
- panko mrvice
- 3 jaja
- 2 žličice sušenog peršina
- 2 žličice soli
- ulje za prženje
Priprema:
Skuhajte rižu prema uputama na pakiranju. U skuhanu rižu dodajte žličicu soli, naribani sir, sušeni peršin i maslac. Sve sastojke dobro promiješajte pa u smjesu umiješajte žumanjak.
Pripremljenu rižu ostavite da se ohladi kako biste je mogli oblikovati. Ohlađenu je dlanovima oblikujte u manju pljeskavicu. U sredinu pljeskavice stavite šunku pa rižu oblikujte u okruglicu.
Punjene okruglice uvaljajte u mješavinu razmućenog bjelanjka, dva cijela jaja i malo soli, a potom u panko ili krušne mrvice. Ako koristite krušne mrvice, preporučujemo da okruglice panirate dvaput kako bi vam vanjski sloj bio čvršći i hrskaviji.
Arancini se prže u dubokom ulju 30 do 60 sekundi, odnosno dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Odložite ih na papirnati ubrus koji će upiti višak ulja.
Slani krekeri s Čajnom, Panonom ili Zimskom
Sastojci:
- zreli avokado
- sir po želji
- PIK Čajna (PIK Panona ili PIK Zimska)
- krekeri
Priprema:
1. Jednostavniji i brži recept od ovog vjerojatno ne postoji. Umjesto kruha poslužite se krekerima. Čašicom za žesticu ili kalupom (ako imate) izdubite šnite sira tako da dobijete male krugove.
2. Na svaki kreker posložite namaz od avokada u tankom sloju, sir i narezak po vašem izboru (ovisno volite li pikantnije ili blaže okuse).
3. Poklopite krekerom i ponovite postupak slaganja namirnica tako da završite krekerom.
Prilog je napravljen u produkciji tnative tima tportala u suradnji s PIK-om Vrbovec te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.